Set mesos després d’un ERO que va suposar la sortida de 258 treballadors (151 forçosos i la resta baixes voluntàries), la direcció de Prisa Ràdio ha anunciat que vol acomiadar uns altres 200 treballadors d’una plantilla de 1.500 (110 dels quals a Ràdio Barcelona), segons ha informat el comitè d’empresa. I no només això: a la resta, se’ls rebaixarà el sou una mitjana del 10% en funció de la retribució. La notícia arriba pocs dies després que es tanquessin tres programes i s’acomiadessin sis treballadors d’Ona FM, el futur de la qual penja d’un fil.

Els representants sindicals de la Cadena SER consideren que la mesura vulnera l’acord de l’ERO, pel qual no es podien fer nous acomiadaments col·lectius durant 18 mesos; és a dir, fins a l’abril del 2013. De moment, el comitè intercentres ja ha interposat una demanda davant l’Audiència Nacional per l’incompliment dels acords del conveni col·lectiu vigent, relatius als increments salarials previstos per al 2011 i el 2012.

“Salaris escandalosos”

L’argument que ha donat la direcció de Prisa Ràdio és la baixada continuada d’ingressos. Els representants dels treballadors, però, denuncien que l’empresa no ofereix dades concretes ni de moment accepta aplicar solucions “menys traumàtiques”. Així, els sindicats ja han anunciat que els propers dies es reuniran per proposar accions de protesta.

“No es pot acceptar que, mentre els directius de Prisa cobren salaris escandalosos, es pretengui retallar despeses, llançant a l’atur o rebaixant els sous als que menys culpa tenen de la situació financera del grup”, ha assegurat el comitè intercentres en un comunicat. “No es poden donar lliçons contra les mesures desproporcionades del Govern i aplicar, amb entusiasme, la reforma laboral”, retreuen els sindicats.

Amb tot, la proposta d’acomiadaments no s’ha presentat formalment, per la qual cosa no es pot obrir cap negociació entre empresa i treballadors. A l’octubre del 2011, es van oferir 45 dies per any treballat amb un topall de 42 mensualitats. Ara, la negociació s’iniciaria amb els 20 dies que estableix la reforma laboral.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram