El consell de ministres d’Alemanya va aprovar aquest dijous el projecte de llei pel qual els cercadors pagaran un cànon als mitjans per mostrar els seus continguts en els resultats de cerques de notícies.

La nova normativa, que afectarà especialment a Google News, no s’aplicarà a la publicació d’enllaços a les informacions i els articles, sinó als snippets, les entradetes que es mostren com a resum d’una notícia.

El text del projecte de llei es justifica assenyalant que cada vegada més els usuaris utilitzen continguts dels editors alemanys de forma sistemàtica i d’una forma que “va més enllà del mer vincle a la notícia”. Ara el Parlament haurà de votar la mesura.

“Jornada negra”

Les associacions alemanyes d’editors de diaris (BDZV) i de revistes (VDZ) han celebrat la notícia i han assegurat que el projecte ara és “equilibrat”, ja que la nova normativa no afectarà blocaires, associacions sense ànim de lucre o particulars que citin als seus webs notícies de determinats mitjans –com sí apuntava l’esborrany– i només s’aplicarà a portals amb finalitats comercials. Inicialment també es preveia que el cànon s’apliqués per enllaçar o citar altres articles.

Per la seva part, el portaveu de Google a Alemanya, Kay Oberbeck, va assegurar que es tractava d’una “jornada negra” per a internet a Alemanya, i que ara la cerca a les xarxes queda “massivament malmesa al país”. Oberbeck va animar a protestar a les xarxes socials “per la llibertat d’informació a internet”.

La nova normativa ha estat impulsada pels grans grups editors, que des de feia temps es queixaven que serveis com Google News s’aprofitaven de la seva feina per obtenir beneficis econòmics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram