El ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va confirmar aquest dilluns que la nova antenització de la TDT costarà 300 milions d’euros, els quals hauran d’assumir els usuaris.

El pla de dividend digital implica que algunes cadenes canviïn de freqüència per alliberar una part de l’espectre digital a favor de la telefonia mòbil de quarta generació, un procés que s’ha d’haver completat l’1 de gener del 2014 (un any abans del previst). A Catalunya, només queda afectat el primer múltiplex de TV3 a la demarcació de Barcelona.

Es calcula que, a l’Estat, hi haurà més d’un milió d’antenes afectades, i que el cost serà d’uns 300 euros de mitjana per a cadascuna.

Les televisions hauran de renunciar a algun MUX

Inicialment, el cost de reantenització, d’uns 800 milions d’euros, s’havia de sufragar amb els diners que van pagar les operadores de telecomunicacions per la subhasta de les freqüències (entre 1.600 i 1.800 euros), però amb el canvi de Govern espanyol aquests diners s’han destinat a eixugar el dèficit estatal.

Al juny, el Ministeri d’Indústria va mostrar la intenció de subvencionar parcialment la despesa del dividend digital, però ara tot sembla indicar que finalment serà així.

La diferència entre els 300 que hauran d’assumir les comunitats de veïns i els usuaris, i els 800 que costa la reantenització, sortirà de l’eliminació de múltiplexs. De moment, aquest agost les televisions privades van acceptar passar de sis a cinc MUX, i tant TVE com les autonòmiques també n’hauran de renunciar a un cadascuna.

L’AUC, en contra de pagar

L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) ja ha demanat a l’Executiu de Mariano Rajoy que mantingui els “compromisos adquirits”, recollits a la Llei d’Economia Sostenible, de cobrir el cost de la reantenització amb el que han pagat les telecos, i per tant que no carreguin el dividend digital a la ciutadania.

Per a l’AUC, els usuaris ja han fet un “important esforç” reantenitzant i renovant els seus aparells per adaptar-se a l’arribada de la TDT “sense que en moltes ocasions aquell esforç es vegi compensat encara per grans beneficis en quant a qualitat de l’oferta i a les millores tecnològiques”.

L’associació considera que ara no toca afrontar un nou cost econòmic en infraestructures, i menys quan els nous desenvolupaments audiovisuals com la 3D i la televisió connectada “obligaran” a una nova despesa en aparells en poc temps.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram