El passat dissabte, el setmanari grec Hot Doc va publicar una llista amb 2.059 de ciutadans que presumptament haurien evadit il·legalment diners a comptes bancaris de Suïssa. L’endemà, per ordre de la Fiscalia, la policia detenia l’editor de la publicació, Kostas Vaxevanis (que ho va transmetre via Twitter), per suposadament violar la llei sobre la protecció de dades. Hores després, el periodista va quedar en llibertat amb càrrecs.

L’anomenada Llista de Lagarde va ser entregada el 2010 a les autoritats gregues per l’aleshores ministra d’Economia francesa i actualment directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, per demostrar que el país tenia un problema d’evasió fiscal. L’inventari dels suposats evasors inclou coneguts empresaris i polítics del país.

“Sóc periodista i aquesta és la meva tasca”

“No he fet res més que el que un periodista té l’obligació de fer. Vaig revelar la veritat que alguns amaguen”, va argumentar Vaxevanis en un vídeo un cop en llibertat. “Si algú ha de comparèixer davant la llei són els ministres que van amagar la llista, la van perdre i van dir que no existia. Jo només vaig fer la meva feina. Sóc periodista i aquesta és la meva tasca”, va remarcar l’editor de Hot Doc.

Les autoritats no han confirmat ni desmentit si la llista és autèntica. “No hi ha proves que les persones o empreses de la llista hagin violat la llei sobre evasió o rentat de diners”, van argumentar fonts policials a l’agència Reuters per justificar els càrrecs contra el periodista. Segons aquest, però, no ha vulnerat cap llei, perquè no va publicar ni els números dels comptes corrents ni les quantitats de diners.

Kostas Vaxevanis, que va rebre una còpia de la llista de manera anònima, va advertir abans de la seva detenció: “En lloc d’arrestar als evasors fiscals i als ministres que van tenir la llista a les seves mans intentaran arrestar la veritat i la llibertat de premsa”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram