Després d’un any aturades, l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) ha reactivat les negociacions amb els sindicats sobre el nou conveni col·lectiu del sector, ja que l’actual venç el 8 de juliol del 2013. Entre les propostes de la patronal de la premsa diària hi ha incrementar la jornada laboral; eliminar els pocs plusos que té l’actual conveni; disminuir les taules salarials (que contemplen uns 1.000 euros nets per als redactors), i acabar amb l’obligació que el conveni sigui la mínima referència pel que fa als salaris a aplicar.

FeSP, UGT i CCOO consideren que la proposta de l’AEDE, que vol que el conveni tingui vigència des de l’1 de gener del 2011 fins al 31 de desembre del 2015,  és “molt regressiva”. Per això, demanen a la patronal que “reconsideri” la seva proposta i que “no castigui encara més” als treballadors del sector, que segons els sindicats es mantenen en unes condicions “de precarietat i desregularització sense precedents”. La propera reunió entre ambdues parts és el 17 de desembre.

L’AEDE justifica la seva proposta per un suposat increment dels costos salarials per treballador del 44% en els darrers deu anys. Amb tot, els sindicats recorden que aquest augment no s’ha notat en el conveni marc, doncs en els darrers vuit anys els sous han augmentat de 936 a 1.062 euros en el col·lectiu més nombrós de les plantilles, segons indiquen les taules salarials, congelades des del 2010.

Per als sindicats, la solució de futur passa per la posada en marxa de “noves estratègies empresarials” per fer front a les noves condicions del mercat, i no per una “degradació” de les condicions de treball i un augment de la “precarietat laboral”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram