L’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils ha decidit tancar definitivament la ràdio i la televisió públiques en no poder assumir la seva aportació (el 2012, 435.000 euros, el 95% del pressupost). Per això, aquest dimecres, el consell d’administració de l’Entitat Pública Empresarial Local Cambrils Audiovisual va acordar extingir l’empresa i acomiadar els nou treballadors.

Així, aquest divendres deixa d’emetre Ràdio Cambrils (creada el 1985) i el dia 30 ho farà TDCamp (hereva de TV Cambrils, nascuda el 2006), per la qual cosa la població es quedarà definitivament sense mitjans públics.

Cambrils Audiovisual deixarà un deute amb Seguretat Social, IRPF i proveïdors de 140.000 euros que assumirà l’Ajuntament. El deute inicialment era de 210.000 euros, el qual es preveia eixugar-lo el 2014 segons el pla de viabilitat presentat al març, on ja es retallava el pressupost un 15% a causa de la crisi.

El Consorci es dissol

Segons va explicar l’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, l’equip de govern va buscar diferents fórmules per mantenir ambdós mitjans, però “no ha estat possible”.

En concret, el consistori va demanar a la resta de membres del Consorci TDCamp (els ajuntaments de Mont-roig del Camp, Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant i la Selva del Camp, i el Consell Comarcal del Baix Camp) que compartissin part de les despeses per no haver de tancar, però s’hi van negar i es va decidir dissoldre l’ens.

TDCamp en teoria havia de ser una televisió comarcal (la titularitat de la freqüència és del Consorci), però va acabar esdevenint una cadena local, perquè des del principi l’ha gestionada en solitari Cambrils sense aportacions de la resta. Ara, amb l’actual situació de crisi, els altres membres del Consorci no volien assumir despeses addicionals.

El tancament de TDCamp també afecta directament Canal Reus TV, que compartia múltiplex a la TDT, i per tant es quedarà sola a l’hora d’assumir els seus costos.

La plantilla titlla el tancament de “fracàs polític”

Els treballadors de la radiotelevisió pública de Cambrills han lamentat la decisió de l’Ajuntament de tancar els dos mitjans justament quan aquests “són més necessaris que mai”, i ho consideren un “fracàs polític”.

A més, la plantilla carrega contra la “campanya de desprestigi” realitzada des dels mitjans privats locals, al seu parer “amb la clara intenció de dinamitar i desprestigiar la feina de les televisions locals i dels professionals que hi treballen”. Finalment, els treballadors fan una crida a la classe política perquè “respecti” la feina dels professionals que treballen en mitjans públics de proximitat.

Crítiques de l’SPC i el CPC

La demarcació de Tarragona del Sindicat de Periodistes s’ha mostrat sorpresa per la decisió de l’Ajuntament de Cambrils i ha qualificat la decisió “d’irresponsable”. A més, acusa l’alcaldessa de no haver complert la seva paraula. Segons explica en un comunicat, en una trobada de l’organització amb Dalmau arran de la darrera reestructuració de Cambrils Audiovisual, la batllessa va assegurar que no es produirien més acomiadaments, i que, en cas de no ser així, abans informaria el Sindicat .

“El govern local hauria d’haver pres altres mesures de contenció pressupostària que no passessin, obligatòriament, per l’acomiadament dels professionals de la ràdio i televisió públiques”, lamenta l’SPC.

Per la seva part, la demarcació tarragonina del Col·legi de Periodistes ha expressat el seu rebuig a la decisió del consistori cambrilenc. A banda, es compromet a traslladar el cas a la mesa sectorial de mitjans de comunicació (formada per administracions, associacions empresarials i organitzacions professionals i sindicals) per tal d’estudiar i proposar solucions a la “greu situació” que travessa el sector.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram