La Llei de la CCMA, modificada el febrer del 2012, podria patir una nova reforma, segons ha anunciat aquest dimecres al ple del Parlament el conseller de la Presidència, Francesc Homs, qui ha justificat la nova modificació amb diversos arguments.

Per una banda, per “aprofundir” en la transparència, el pluralisme i la desgovernamentalització de la Corporació. “Ja ho està, formalment, de desgovernamentalitzada, però creiem que s’hi podria avançar més en aquest sentit”, ha assegurat Homs. A més, ha apostat perquè la Corporació deixi de relacionar-se amb el Govern i ho faci directament amb el Parlament, com el Consell de l’Audiovisual o la Sindicatura de Comptes.

Un altre dels motius pels quals l’Executiu es planteja la nova reforma de la Llei és per reflectir “d’una manera o altra” la nova correlació de forces al Parlament sorgida de les darreres eleccions. Cal recordar que, actualment, en la composició del consell de govern hi ha tres consellers proposats per CiU (un dels quals el president, Brauli Duart), dos pel PSC, i un pel PP (el vicepresident Armand Querol).

Homs també ha justificat la nova modificació per la necessitat de preservar les “tres línies vermelles” a les quals el Govern no vol renunciar en cap cas: la idea de país i de la llengua pròpia; la necessitat de disposar d’un servei públic de qualitat i d’alta credibilitat, i la Corporació com a motor de la indústria audiovisual a Catalunya.

A ERC li agrada la música

“Ens agrada la música que fa sonar en la seva resposta”, ha replicat el diputat d’ERC, Sergi Sabrià, per a qui la reforma de fa un any va ser “un error que ara toca esmenar”. Per al republicà, aquesta és una feina que es pot fer amb calma i tranquil·litat (després dels pressupostos, ha dit) amb la recerca d’un “ampli consens” i l’objectiu que els canvis “hi perdurin”.

Amb tot, Sabrià ha advertit que, malgrat Esquerra està disposada a continuar parlant de racionalització i de com es fa l’adequació tecnològica, no acceptarà “en cap cas” que la modificació de la normativa es converteixi en una “contrareforma de l’audiovisual” que passa d’un model progressista a un de liberal. En aquest sentit, ha recordat en quina situació es troben les televisions públiques que han fet aquest camí.

Més transparència

Davant les demandes perquè es mantingui l’actual model de la Corporació i no se la debiliti més, Francesc Homs ha remarcat el “compromís inequívoc” del Govern amb l’ens. Com a exemple recent, ha recordat la supressió d’algunes línies de subvencions als mèdia: “M’he compromès a suprimir programes sencers de subvencions a mitjans de comunicació privats, que òbviament aniran a protegir el màxim possible els recursos destinats a TV3 i Catalunya Ràdio”, ha defensat el conseller.

Però ha afegit: “De la mateixa manera  que els problemes pressupostaris no poden ser excusa per  malmetre el model de televisió i ràdio públiques que tenim en el nostre país, tampoc la defensa d’aquest model pot ser l’excusa per justificar interessos particulars, laborals o concrets, per legítims que siguin”.

Així, segons Francesc Homs, en el debat pressupostari caldrà fer un “esforç” per exigir una gran transparència per conèixer amb precisió com es gasten i com s’han gastat els recursos públics vinculats a la CCMA. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que el Govern faria tot el possible per garantir aquesta transparència: “No dic que no hi sigui, però que crec que hi hauria de ser més”, va reblar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram