L’enviat especial d’El Periódico a Síria, Marc Marginedas, es troba retingut per un grup de la insurgència des del passat 4 de setembre, últim dia en què es va posar en contacte amb la redacció. El diari explica que, segons diverses fonts, el periodista viatjava en cotxe juntament amb el xofer que l’acompanyava quan va ser interceptat per diversos combatents jihadistes als voltants de la ciutat d’Hama, a l’oest del país, i des d’aleshores no s’ha pogut contactar amb ell. Des de que s’ha conegut la notícia, s’han succeït les mostres de suport.

Marginedas va entrar a Síria l’1 de setembre a través de Reyhanli (sud de Turquia) acompanyat per opositors de l’Exèrcit Lliure Sirià. El periodista va enviar la seva última crònica el dilluns 2 de setembre i el dimecres 4 havia d’enviar un altre reportatge. Cap al migdia es va posar en contacte amb la redacció, però l’article ja no va arribar.

De moment, cap dels grups de la insurgència siriana s’ha atribuït el segrest. Segons explica El Periódico, aquesta última setmana, en un fòrum jihadista, ha aparegut una crida “a capturar tots els periodistes, identificar els equips que utilitzen i registrar-los per localitzar els xips en què tenen fotos i notícies de jihadistes”. Aquests combatents sospiten que els informadors que actualment treballen a Síria podrien ser, en realitat, “un tipus d’espies que treballen sota la cobertura de periodistes”.

18 anys cobrint conflictes

Des que va esclatar el conflicte el 2011, aquest era el seu tercer viatge al país. En aquesta ocasió, l’objectiu era informar sobre els preparatius per afrontar una possible ­intervenció militar internacional, i investigar sobre l’atac amb armes químiques del 21 d’agost passat als afores de Damasc.

Marc Marginedas, de 46 anys, porta gairebé dues dècades cobrint per a El Periódico diversos conflictes. Es va estrenar com a corresponsal el 1995 a Algèria, i el 1998 va ser-ho a Moscou, on va cobrir la segona guerra a Txetxènia. El 2002, Marginedas va tornar a Barcelona, i des d’aleshores ha estat l’enviat especial a diverses zones en conflicte: Iraq, Afganistan, Pakistan, Darfur, Líban, Tunísia, Líbia i Síria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram