La policia espanyola ha detingut un jove de 19 anys al seu domicili de Torrevieja com a presumpte autor dels atacs informàtics que des del 12 d’octubre han patit diversos digitals, entre els quals la Directa, Kaos en la RedInfoLibre, Diagonal, El PluralPeriodismo Humano.

El detingut, que respon a les inicials de DVG, havia creat diferents perfils a les xarxes socials des d’on va reivindicar els atacs en nom del Comando Cibernètic Feixista de l’Imperi Espanyol. A més, va enviar a alguns mitjans correus electrònics on amenaçava amb la col·locació d’artefactes explosius i expressava la seva intenció de matar els periodistes.

Fa dos anys, el detingut ja va amenaçar de mort el director d’El Plural, Enric Sopena, i altres membres de la seva família. Segons explica el digital, en aquella ocasió els jutges van reconèixer la responsabilitat de DVG en els missatges, però no el van condemnar per ser menor d’edat. 

Durant la detenció i registre del domicili, els agents de la Unitat de la Unitat Tecnològica de la policia han confiscat dos ordinadors portàtils i dos discs durs, així com banderes nazis i preconstitucionals, entre altra parafernàlia feixista.

Identificat per imprudència

Segons informa Diagonal, entre les “nombroses imprudències” comeses pel detingut que haurien ajudat en la seva identificació hi ha l’enviament de fotografies amb el seu DNI, un carnet de Falange Espanyola de les JONS, o el fet d’haver interactuat amb un informàtic del mitjà a través d’un canal de xat IRC, el que va permetre localitzar l’adreça IP del seu ordinador. A més, els perfils a les xarxes socials els va crear utilitzant el nom i cognom reals.

L’atac informàtic es va realitzar mitjançant el sistema de denegació de serveis (DDoS), on un gran nombre d’ordinadors es comuniquen amb un web o una xarxa de manera simultània fins aconseguir que se saturi. Per fer els atacs, el detingut, que tenia coneixements informàtics adquirits de forma autodidacta, va utilitzar xarxes botnet, conjunts d’ordinadors repartits per tot el món que es controlen remotament.

La policia explica en un comunicat que un dels dos diaris que han denunciat formalment els atacs assegura que els perjudicis econòmics i d’imatge causats superen els 100.000 euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram