El preacord assolit entre la direcció de RTVE i alguns sindicats (UGT, USO i SI) per al segon conveni col·lectiu de l’ens ha estat rebutjat pels treballadors per només 29 vots de diferència. En concret, amb un 76,77% de participació, 2.329 treballadors hi van votar en contra, mentre que 2.300 ho van fer a favor i 198 en blanc.

Ara caldrà veure quin pas fa la direcció de la Corporació, que té intenció d’aplicar igualment les retallades salarials de 28,5 milions previstes en el conveni. Ara, però, podrien ser superiors. D’entrada, els treballadors podrien passar al règim general de l’Estatut dels Treballadors.

El conveni col·lectiu ara rebutjat preveia garantir els llocs de treball durant la seva vigència (2013-2015) a canvi de rebaixes salarials que no superaven el 5% del sou i no tocaven ni salari base ni antiguitat, segons UGT. A més, contemplava una major flexibilitat de les condicions laborals; l’adaptació del sistema de classificació professional a la legislació actual; l’establiment d’un nou sistema unificat de nivells professionals, i la simplificació del sistema retributiu.

Per als sindicats que havien arribat a una entesa amb la direcció, l’acord no era bo, però era “el millor possible”. UGT destacava que, amb el document preacordat, es mantenia l’actual estructura territorial i es garantia la no mobilitat geogràfica, així com la producció pròpia de RTVE.

En canvi, CGT i CCOO es van desmarcar del preacord. Aquest segon sindicat justificava la seva posició en considerar que era un conveni de “retallades estructurals” i no conjunturals, i perquè l’ocupació no estava garantida i “en qualsevol moment” podia haver-hi un ERO.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram