L’anunci del Govern valencià de tancar RTVV ha revoltat els seus treballadors, que han agafat les regnes de la radiotelevisió pública. Canal Nou i Ràdio Nou ofereixen una programació especial autogestionada per la plantilla amb l’etiqueta #RTVVnoestanca en pantalla.

“Si volen tancar que vinguin ells i la tanquin, perquè els treballadors no la tancaran”, va avisar la presidenta del comitè d’empresa, Salut Alcover.

L’anunci del tancament i el no tenir res a perdre sembla haver alliberat els periodistes de RTVV, que no s’han estat de criticar la gestió de l’ens (el seu deute ha passat de 32 a 1.200 milions d’euros en els 16 anys de govern del PP) i de desmuntar l’argumentari de l’Executiu d’Alberto Fabra per justificar la supressió de la radiotelevisió pública.

Els treballadors, a banda de defensar els motius pels quals RTVV no pot desaparèixer, també van fer autocrítica, reconeixent que “no sempre” s’havia informat com tocava i que s’havien silenciat opinions i col·lectius, per la qual cosa es van disculpar. De fet, moltes de les veus que no s’escoltaven a la radiotelevisió pública (o ho feien de manera molt anecdòtica) van tenir presència en la programació autogestionada de la plantilla.

A les xarxes socials, aquesta graella sense cotilles ha estat molt ben rebuda, però també amb algun retret per no haver-se revoltat abans i haver arribat quan la plantilla ja no hi té res a perdre.

L’audiència de Nou es duplica

La programació d’aquest dimecres va tenir un repunt en l’audiència assolint un 9,4% de quota de pantalla, quan la mitjana habitual amb prou feines supera el 4%, i va ser la tercera cadena més vista per darrere d’Antena 3 i Telecinco.

A més, el debat de la nit sobre el tancament de RTVV, amb representants dels quatre partits polítics presents a les Corts, va assolir un 13,8% de quota i 322.000 espectadors, esdevenint el programa més vist del dia al País Valencià.

Per la seva part, l’informatiu del migdia va assolir un 13,8% de quota de pantalla i 191.000 espectadors (va ser líder de la seva franja); el del vespre va registrar un 13,6% de share i 260.000 televidents, el millor resultat d’aquesta temporada, i l’especial de la tarda va assolir un 12,4% i 176.000 espectadors.

Les mostres de suport es multipliquen

Les protestes pel tancament de Radiotelevisió Valenciana no s’han limitat als treballadors. Molts actors de la societat civil, política i, cultural ha refusat la seva supressió. Les concentracions en contra de la mesura es succeeixen arreu del País Valencià (denominació que es torna a estar present a la televisió pública): dissabte, a les 18 h, s’han convocat manifestacions a Alacant, Castelló i València, i a les 21 h s’ha programat una telemanifestació a Nou.

Les concentracions de rebutja al tancament, però, no s’han limitat al País Valencià. Aquest dimecres al migdia, hi va haver aturades dels treballadors dels ens que pertanyen a la Federació d’Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmiques (FORTA), entre els quals els de TV3, Catalunya Ràdio i IB3, pero també a RTVE Sant Cugat i Barcelona Televisió. I aquest dijous, la plaça Sant Jaume acull a les 19 h una protesta convocada per Mitjans en Lluita.

S’han posicionat contra el tancament de RTVV i han demanat la seva continuïtat diverses associacions professionals del sector audiovisual (a les quals s’ha adherit la SGAE), la Unió de Periodistes Valencians, l’Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes, Acció Cultural del País Valencià, el Consell Valencià de Cultura, Escola Valenciana, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, els consells d’informatius de RTVE, el consell professional de TV3 i la Federació de Sindicats de Periodistes, entre molts altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram