Durant el 2013, al món van ser assassinats 71 periodistes per causes relacionades amb la seva feina, dels quals un 39% en zones de conflicte, segons Reporters sense Fronteres (RsF). La xifra és un 20% inferior a la de l’any anterior a causa de “l’excepcionalitat” del 2012, que segons remarca l’ONG va ser “especialment mortífer” amb 88 assassinats. Així, les de l’any que acabem de deixar enrere s’acosten a les d’exercicis anteriors: 67 el 2011; 58 el 2010, i 71 el 2009.

En canvi, el nombre de professionals de la informació segrestats ha passat dels 38 del 2012 a 87, un 129% més. Aquest augment es deu al conflicte de Síria, on s’han segrestat fins a 49 periodistes, entre ells els catalans Marc Marginedas i Ricard García Vilanova i l’andalús Javier Espinosa. De fet, Síria, Somàlia, Pakistan i Filipines són els països més perillosos per exercir la professió, segons l’ONG (Filipines substitueix Mèxic i Brasil en el rànquing del 2012).

RsF també alerta per l’increment de periodistes agredits o amenaçats, 2.160 durant el 2013, un 9% més, especialment per part de forces de seguretat. A més, quantifica en 826 (-6%) el nombre d’informadors detinguts, i en 77 (+5%) els que han hagut de deixar el seu país, 31 dels quals sirians.

Reporters sense Fronteres xifra en almenys 178 els periodistes empresonats, i apunta que la Xina, Eritrea, Turquia, Iran i Síria es mantenen com les cinc principals presons del món per als informadors, com en el 2012.

Finalment, l’ONG comptabilitza 39 internautes i periodistes ciutadans assassinats (-17%) i 127 blocaires i internautes detinguts (-12%).

Combatre la impunitat

Per al secretari general de RsF, Christophe Deloire, combatre la impunitat “ha de ser una prioritat” de la comunitat internacional. En aquest sentit, a mitjan de desembre va demanar l’esmena de l’article 8 de l’estatut del Tribunal Penal Internacional perquè els atacs deliberats contra els treballadors dels mitjans siguin considerats “crims de guerra”.

L’ONG també demana la creació d’un grup d’experts independent o un grup de vigilància vinculat al secretariat de Nacions Unides que tingui com a principal tasca vigilar el respecte dels estats membres de les seves obligacions per garantir la persecució “justa i imparcial” dels casos de violència contra periodistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram