En la darrera campanya de Nadal, el 48,6% dels anuncis de joguines emesos a les televisions catalanes contenien estereotips de gènere, segons el nou informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Aquest percentatge trenca la tònica descendent que es registrava des del 2012, i que va assolir el seu mínim històric l’any passat amb un 31,2%. El 48,6% és la tercera pitjor xifra des de que el CAC va començar a fer el seguiment en la campanya de 2001-2002.

Amb tot, en el cas dels anuncis a YouTube –que el CAC analitza per segon any–, el percentatge és força superior. En concret, el 77,2% dels vídeos de youtubers que fan publicitat de joguines inclouen estereotips de gènere.

En el cas de les televisions lineals, les representacions d’estereotips femenins es mantenen com les més esteses, amb un 69,1% del total, tot i que experimenten una notable reducció respecte al 88,8% de la campanya 2018-2019. En els vídeos de YouTube també predominen els estereotips femenins, però amb un 46,6%.

“La presència elevada d’estereotips que reben els nens i nenes a YouTube és un assumpte molt preocupant, ja que aquests vídeos, sota una aparença de joc, tenen un impacte molt gran en el seu desenvolupament educatiu i en la percepció que tenen dels rols de les dones i els homes en la societat”, ha advertit el president del CAC, Roger Loppacher.

En aquest sentit, ha reclamat més responsabilitat a les marques, els youtubers, les empreses de publicitat i les plataformes per tal de no perpetuar el sexisme en la publicitat, especialment en l’adreçada a infants i adolescents.

El nou estudi del CAC analitza els anuncis de joguines emesos a TV3, Super3/33 i 8tv entre el 10 d’octubre i el 15 de desembre de 2019. En total s’han comptabilitzat 107 creativitats diferents, una xifra menor a les 186 de la campanya anterior o les 225 de la 2017-2018.

Pel que fa a YouTube, s’han analitzat 114 vídeos amb promoció de joguines emeses en el mateix període en canals protagonitzats per infants i/o adolescents: Abrelo Toys, DivertyGuay, Lady Pecas, Las aventuras de Dani y Evan, Las Ratitas, Los juguetes de Arantxa, MikelTube, Pino y Ares, i TeamNico.

Els estereotips

L’informe del Consell de l’Audiovisual conclou que els espots de televisió i els vídeos dels youtubers coincideixen a establir una relació entre la joguina que s’ofereix i el gènere de qui apareix com a protagonista del relat publicitari.

La publicitat i els vídeos protagonitzats per nenes promocionen, principalment, nines, ninots i jocs d’imitació de la realitat relacionats amb la cura del seu aspecte (mirar-se al mirall, fer-se les ungles, pentinar-se, pintar-se el cabell, etc.). En canvi, als protagonitzats per nens s’hi promocionen ninots i figures (relacionades amb l’acció i la simulació de la lluita), vehicles en miniatura i representacions d’armes.

El CAC assenyala que la publicitat planteja des de la funció simbòlica del joc un món on les nenes són les úniques que desenvolupen rols de maternitat i de cura de les persones. Igualment, elles són les úniques que duen a terme accions pròpies de les festes (cantar i ballar) i només elles tenen cura del seu aspecte físic o es miren al mirall. Els nens, en canvi, són els únics que utilitzen armes o condueixen vehicles.

L’informa també indica que el llenguatge emprat també és radicalment diferent. En concret, quan l’anunci o el vídeo està protagonitzat per nenes, les paraules més utilitzades són plorarcréixerdescobrirde veritatcabellaccessoris, llàgrima xumet, i en molts casos s’hi fan servir diminutius. En el cas dels nens, les paraules principals en nombre d’aparicions (atacar, saltarombrapreparar-sedefensa velocitat) remeten a la lluita, la competició i la força, tres àmbits absents en el llenguatge dels espots protagonitzats exclusivament per nenes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram