La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya ha instat els mitjans de comunicació a informar “amb rigor i dades reals, verificades i contrastades” sobre l’epidèmia de coronavirus (Covid-19), i a fer-ho “sense recórrer a enfocaments groguistes o sensacionalistes que només poden crear situacions de por generalitzada”.

La FAPE també demana a les administracions i els responsables dels centres mèdics que “informin amb puntualitat i transparència” perquè la ciutadania rebi els coneixements que els permeti “enfocar el problema amb serenitat i aplicar les mesures d’autoprotecció recomanades”.

L’entitat ressalta que “com més i millor coneixement” sobre el coronavirus tingui la ciutadania gràcies a la feina dels periodistes i els mitjans, “més es reduirà la sensació de por i d’histèria que pot derivar d’una informació alarmista, basada en especulacions i conjectures sense fonament”.

La Federació apel·la a la responsabilitat dels mitjans i remarca que cal “ser conscients que els titulars i les notícies alarmistes, sensacionalistes o groguistes sembren la desconfiança i poden crear un estat d’alarma que no es correspongui amb la realitat”.

Finalment, la FAPE assenyala que en situacions de catàstrofes o d’epidèmies la verificació i el recurs a fonts fiables “cobren un imprescindible relleu especial i són el millor antídot contra la difusió de notícies falses o enganyoses”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram