La revista nord-catalana Terra Nostra acaba de reeditar 1940, l’Aiguat, de Mònica Batlle i Ramon Gual l’any 1981. Es tracta d’un extens recull d’articles de premsa publicats entre el 16 d’octubre i el 16 de novembre del 1940, així com nombroses fotografies que il·lustren un dels capítols meteorològics més tràgics de la Catalunya Nord.

80 anys després, Gual considera rellevant recuperar la publicació perquè “els més joves coneguin aquell aiguat terrible, tenint en compte que ara mateix un aiguat similar seria catastròfic”, segons explicava fa uns dies a Ràdio Arrels.

Aquell episodi de pluges torrencials que va tenir lloc l’octubre de 1940 a la zona est dels Pirineus, provocant 350 morts i unes inundacions devastadores. Es van registrar 840 litres per metre quadrat de pluja només comptant el 17 d’octubre, registre que el converteix en el rècord de precipitació registrat a Europa en 24 hores. Segons recull la publicació, una mestra de Sant Llorenç de Cerdans va anotar 1.930 litres per metre quadrat durant els cinc dies que va allargar-se l’episodi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram