Reporters Sense Fronteres ha denunciat davant la justícia alemanya el príncep hereu d’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, i quatre alts càrrecs per per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi i els “atacs generalitzats i sistemàtics” als professionals de la informació.

RSF va presentar dilluns una denúncia penal davant la Fiscalia del Tribunal Federal de Justícia de Karlsruhe per una sèrie de crims de lesa humanitat. En un document de més de 500 pàgines, l’ONG detalla 35 casos: el de Khashoggi, assassinat l’octubre de 2018 dins el consolat saudita d’Istanbul, i els de 34 periodistes que han estat empresonats a l’Aràbia Saudita, dels quals 33 continuen tancats.

La denúncia es va presentar pocs dies després que es publiqués un informe desclassificat de la CIA on s’apunta que el príncep saudita va autoritzar l’operació per matar Khashoggi.

“Els responsables de la persecució de periodistes a l’Aràbia Saudita, i especialment de l’assassinat de Jamal Khashoggi, han de respondre pels seus crims”, afirma el secretari general de RSF, Christophe Deloire. “Atès que aquests greus delictes contra els periodistes es continuen cometent, demanem al fiscal alemany que actuï i obri una investigació sobre els crims que hem revelat. Ningú hauria d’estar per sobre de la llei, especialment quan es tracta crims contra la humanitat”, afegeix.

“L’obertura oficial d’una investigació criminal a Alemanya sobre els crims de lesa humanitat a l’Aràbia Saudita seria una iniciativa pionera a nivell mundial”, destaca el director de RSF al país, Christian Mihr. “Demanem al fiscal general que faci una anàlisi de la situació amb l’objectiu d’iniciar oficialment una investigació fiscal i les ordres de detenció”, reclama.

Reporters Sense Fronteres considera que el sistema judicial d’Alemanya és el més adequat per presentar una denúncia d’aquest tipus, ja que les seves lleis li atorguen jurisdicció sobre els principals delictes internacionals comesos a l’estranger, i també perquè els tribunals alemanys ja han mostrat la disposició i voluntat d’enjudiciar criminals internacionals.

A part de Mohammed bin Salman, de qui se sospita que va ordenar directament l’assassinat de Jamal Khashoggi, els altres quatre denunciats, són: Saud al-Qahtani, assessor proper al príncep hereu, a qui s’acusa de participar directament en la planificació i execució de l’assassinat, així com en l’aplicació de la política de persecució de periodistes; Ahmad Mohammed Asiri, ex sotsdirector d’intel·ligència i sospitós de supervisar l’assassinat; Mohammad al-Otaibi, cònsol general a Istanbul en el moment de l’assassinat, i Maher Abdulaziz Mutreb, funcionari d’intel·ligència a qui s’acusa de dirigir l’equip que va torturar, matar i fer desaparèixer Khashoggi.

RSF recorda que, en els més de dos anys des de l’assassinat de Khashoggi, ha desplegat una “àmplia tasca de mobilització” davant les autoritats saudites per tal de recuperar el seu cos, aconseguir justícia pel seu assassinat i alliberar tots els periodistes actualment detinguts a l’Aràbia Saudita. “Tanmateix, les autoritats saudites han incomplert sistemàticament amb les seves obligacions internacionals”, denuncia l’organització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram