Foto: ACN

Entitats i institucions per la promoció i defensa de la llengua han creat l’Aliança per la presència digital del català. La formen Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, la Fundació .cat, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Llull, l’Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.

“En un moment en què la salut del català és una preocupació innegable, assegurar la presència que li correspon en el món digital és imprescindible per garantir-ne la supervivència”, defensen.

Amb aquesta unió sense precedents, les entitats i institucions participants dedicaran recursos tècnics, coneixements i capacitat de mobilització a promoure la llengua catalana en el món digital.

La principal tasca de l’Aliança serà la de monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital i ajudar a coordinar els esforços que ja es fan en aquest sentit.

El projecte està coordinat per la Fundació .cat, representada pel periodista Albert Cuesta com a secretari tècnic, qui serà l’interlocutor de referència entre la societat civil i els actors del món digital. La iniciativa compta amb el suport actiu de la Generalitat de Catalunya.

Vuit àmbits d’actuació

L’Aliança apunta vuit àmbits del món digital on es considera que la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial: contingut web, xarxes socials, plataformes audiovisuals, aplicacions mòbils, assistents de veu, algorismes d’intel·ligència artificial, automoció i electrodomèstics.

En cada àrea, l’Aliança es proposa intervenir mitjançant tres línies d’actuació: diagnòstic de la situació basat en dades; interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català; i seguiment continuat d’aquesta presència per verificar els efectes de les accions de millora i detectar com més aviat millor possibles deterioraments.

En cada cas, es posaran en joc els recursos propis de les entitats (coneixement tècnic, capacitat de difusió, prescripció i mobilització), i quan sigui necessari es requerirà la col·laboració d’institucions acadèmiques i de recerca.

En els propers mesos, l’Aliança espera créixer en nombre d’aliats i que aquests representin tots els territoris de parla catalana. Igualment, la Generalitat de Catalunya ha convidat a col·laborar els seus homòlegs dels altres territoris.

El posicionament web, primer dels objectius

La disminució de la presència de pàgines web en català en els resultats dels cercadors constatat els darrers mesos és el que ha impulsat les entitats a crear l’Aliança.

Per fer front a la problemàtica, treballa per encàrrec de la Generalitat en la creació d’un dispositiu que quantifiqui la pèrdua de visibilitat del català en les cerques web, per tal de reclamar solucions a les empreses digitals, a més de poder detectar incidències similars en el futur.

La Fundació .cat ha assumit la confecció de l’informe inicial de situació, el qual es basa en obtenir dades objectives de trànsit procedents de cercadors en un gran nombre de webs que ofereixen contingut en català i en altres llengües. L’objectiu és confirmar objectivament que existeix una incidència als cercadors que posiciona millor la versió del contingut en un idioma diferent al preferit per l’usuari.

A partir dels primers resultats, que s’espera tenir d’aquí a pocs dies, l’Aliança presentarà l’informe al Govern, i plegats determinaran el full de ruta per abordar les grans empreses digitals i solucionar un problema que afecta negativament la visibilitat dels continguts en llengua catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram