Foto: CAC

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha lliurat aquest dimecres la 20a edició dels Premis eduCAC, els quals tenen com a objectiu fomentar l’educació en comunicació audiovisual en l’àmbit escolar. En total s’han guardonat 16 treballs en un acte a l’Auditori Municipal de Terrassa.

El CAC destaca que els guardons evidencien que determinats centres ja han incorporat l’educació en comunicació audiovisual en els seus estudis “de manera transversal i aplicada en diverses etapes educatives”. En concret, en sis dels 16 centres premiats s’ensenya alfabetització audiovisual de manera consolidada des de fa diversos cursos (en un cas, des de 2015).

En l’acte, el president del CAC, Xevi Xirgo, ha recordat que els guardons han celebrat la 20a edició, i que en aquests anys el sector audiovisual s’ha transformat de manera notable. “El que no ha canviat és el perill que la ràdio, la televisió o TikTok us enganyin amb notícies falses i mitges veritats. Aquesta és una de les funcions del CAC i dels premis eduCAC. Ensenyar-vos com es treballa en aquest món perquè veieu els riscos que comporta”, ha subratllat.

Per la seva part, la consellera secretària i responsable de l’àmbit educatiu, Laura Pinyol, ha celebrat que els premis siguin “un excel·lent termòmetre per saber quines són les inquietuds dels infants i els joves, que ens permeten copsar de primera mà la seva mirada sobre el món, els seus temors i les seves esperances”. Segons ella, aquests guardons suposen “una oportunitat d’escoltar-los amb veu pròpia que el CAC ha de saber traslladar als seus programes pensats per a les escoles”, ha afegit al respecte.

Enguany s’han presentat als guardons 93 treballs (15 menys que en l’anterior edició).

Foto: CAC

Palmarès dels 20ens Premis eduCAC

Categoria A: centres educatius

Segon cicle d’educació infantil i cicle inicial d’educació primària

  • 1r premi: Telenotícies Fondarella en directe – Escola Minyons d’Urgell (Fondarella)
  • 2n premi: ex aequo per a Som el que volem. Ficció amb el Chroma i Girona Film Festival, som jurat! – Escola Montserrat (Sarrià de Ter)

Cicles mitjà i superior d’educació primària

  • 1r premi: Fem ràdio a l’escola! – Escola Ramon Muntaner (Peralada)
  • 2n premi: L’informatiu de Ràdio L’Entorn – Escola L’Entorn (Porqueres)
  • Menció especial: Comunicació oral a l’escola: La veu Maragall – Escola Joan Maragall (Vilanova del Camí)

Educació secundària obligatòria i cicles de formació professional bàsica

  • 1r premi: Mai més – Institut La Garrotxa (Olot)
  • 2n premi: La Gaseta del Martí – Institut Antoni de Martí i Franquès (Tarragona)
  • Menció especial: Som Terrassa. Projecte d’integració d’alumnat nouvingut a través del municipi – Institut Creixen (Terrassa)

Educació secundària postobligatòria

  • 1r premi: El documental: Una finestra al món – Institut Euclides (Pineda de Mar)
  • 2n premi: L’agricultura i la ramaderia, en perill? – Institut Escola Vedruna Balaguer

Treballs d’innovació en la integració de l’educació mediàtica al currículum

  • 1r premi: TikTube amb els alumnes de tercer – Col·legi Sant Josep (Sant Hilari Sacalm)
  • 2n premi: El curtvalortratge: Les dues cares! – Escola de Mansuet (Collbató)

Categoria B: treballs de recerca de l’alumnat de batxillerat

Treballs de recerca

  • 1r premi: Què s’amaga darrere de les xarxes socials? – Berta Garcia Pujante, de l’Escola Pia de Terrassa
  • 2n premi: Procés de creació i eficàcia d’un plató virtual per a televisió – Alexandre Paredes Malvehy, de Monlau Centre d’Estudis (Barcelona)

Produccions audiovisuals

  • 1r premi: ex aequo per a La memòria d’una ànima eterna: Un curtmetratge musical sobre la mort – Daina Isard, de la Cooperativa d’Ensenyament (Olesa de Montserrat) / Skógur, la creació d’un curtmetratge fet amb stop-motion – Joel Rodríguez Orth. de l’Escola d’Art d’Olot
  • 2n premi: Cep, persones, raïm i vi. El treball de l’home, el fruit de la terra – Ivan Palau Casañas, de l’Institut Milà i Fontanals (Vilafranca del Penedès)

Categoria C: professorat

  • 1r premi: Projecte transversal d’audiovisuals – Cristian Reinaldos Gómez, de l’Escola SOLC (Barcelona)
  • 2n premi: Retrat, autoretrat, selfie. Una mirada crítica a les xarxes socials – Eloïsa Valero Antón, de l’Institut Antoni de Martí i Franquès (Tarragona)
  • Menció especial: La vida en un film i la trajectòria del mestre Jaume Martin Jordana, de l’Escola FEP Sant Josep Oriol (Barcelona)

Els primers premis estan dotats amb 1.000 euros i els segons amb 500. En la categoria A, els premis són per a les escoles, ja que es tracta de treballs col·lectius fets a l’aula, mentre que en les categories B i C els destinataris són els autors dels treballs.

El jurat estava integrat per Laura Pinyol (presidenta), Margarida Almirall, Carlos Baraibar, Ramon Breu, Carme Mayugo, Ramon Pavia, Elisa Pont, Xavier Puig i Jordi Rodon, amb Davínia Ligero com a secretària.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram