Els comitès d’empresa de Ràdio Televisió Madrid, TV3 i Catalunya Ràdio han condemnat “rotundament” la “intolerable agressió” que va patir dimecres el càmera de TeleMadrid, Víctor Albert, quan cobria una concentració convocada per Ciudadanos al Parc de la Ciutadella de Barcelona. “És inadmissible que es vulgui justificar la violència contra aquest treballador amb l’excusa absurda que se’l ‘va confondre amb un càmera de TV3′”, afirmen en un comunicat conjunt.

Els representants dels treballadors remarquen que l’assetjament als mitjans “s’ha convertit ja en un problema de seguretat per als equips que cobreixen informacions al carrer”, i recorden la proliferació d’incidents en els darrers anys, amb insults, agressions, amenaces, atacs a seus i boicots a les connexions en directes.

“Els treballadors de la informació hem d’exercir la nostra feina amb llibertat i normalitat per garantir el dret de la ciutadania a la informació. A Catalunya, a Madrid o a qualsevol lloc, i exigim als responsables polítics que deixin d’alimentar una confrontació partidista que repercuteix molt perillosament en contra els treballadors dels mitjans”, reblen els comitès.

Per la seva part, els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio reproven “les estratègies i els missatges de confrontació que atien el ressentiment i l’odi”, i retreuen a Inés Arrimades que acusés TV3 de “posar en dubte” la versió de la dona que va denunciar una agressió per suposadament retirar llaços grocs, motiu de la concentració. “En un cas que ha acabat amb denúncies creuades d’agressions entre dues persones, TV3 va tenir el comportament periodístic que se li exigeix: contrastar els fets, recollint la versió d eles dues parts, i presentant el resultat a l’audiència”, defensen.

A més, els consells professionals recorden que la tensió alimentada pels “entorns” de Cs i PP ha obligat a aplicar protocols d’autoprotecció en concentracions com la de dimecres (per exemple, prescindint de qualsevol identificació en micròfons o càmeres), cosa que abans només es feia en actes convocats per “forces extremistes”.

La Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes també ha condemnat els fets: “És totalment injustificable l’agressió a qualsevol periodista, càmera o fotògraf, independentment del mitjà en què treballi, ja que aquest tipus d’incidents suposen un atac a la llibertat d’informació”, assenyala en un comunicat aquesta entitat creada al juny pels nou col·legis de l’Estat.

Per la seva part, el Grup de Periodistes Ramon Barnils demana posar fi a totes les agressions a professionals de la informació, i lamenta que aquestes “siguin freqüents en actes unionistes”. El Sindicat de Periodistes de Catalunya també reclama “màxima diligència policial i judicial” per erradicar les “reiterades” agressions a periodistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram