Ona Codinenca, la ràdio de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental), va bufar les 20 espelmes el gener passat i ha donat el tret de sortida a les celebracions de les dues dècades de vida. Una emissora arrelada al poble que s’ha erigit en la ràdio de referència de la comarca sota la premissa d’innovar, provar formats i temàtiques, i acostar-se a l’audiència més jove. A Comunicació 21, la seva actual directora, Gemma Permanyer, i el seu predecessor, Ton Falqués, parlen sobre el moment pel qual passa aquesta emissora.
“Crec que l’estat de salut de la ràdio és immillorable”, apunta Falqués, qui actualment resideix a Suècia, però salva la distància amb el programa Tu jugues i les retransmissions esportives del cap de setmana. Gemma Permanyer, qui dirigeix Ona Codinenca des del 2019, admet que “estem en un moment molt dolç i de reconeixement de la ràdio al poble i portes enllà”. Créixer i adaptar-se a les novetats tecnològiques han estat dos camins paral·lels que ha seguit la ràdio, la qual va apostar per innovar quant a tecnologia des del principi.
Amb 20 anys de recorregut, Ona Codinenca ha trobat la fórmula per arrelar: tenir cura de les entitats i ser a tot arreu
I sembla haver trobat la fórmula per arrelar al territori: tenir cura de les entitats i ser a tot arreu, posant-hi l’escuma verda que protegeix els micròfons de la ràdio mentre trepitja el carrer. Sumant-hi que des d’Ona Codinenca es mira cap a la pedrera, cap als futurs periodistes, i que es busca la continuïtat, també ha aconseguit enganxar l’audiència més jove.
Enguany, la novetat ha arribat a través de col·laboradors d’entre 17 i 20 anys, els quals s’encarreguen de dos programes diferents, un petit triomf que Permanyer explica dient que “poden parlar el seu llenguatge a casa nostra”, fent pòdcasts des d’una ràdio convencional.
oplus_34
Falqués també apunta que mantenen el contacte amb emissores properes, “la filosofia sempre ha estat estar en contacte amb moltes ràdios del nostre voltant”, el que els ajuda a tenir una visió local però amb perspectiva comarcal. Tot plegat, per créixer a mesura que ho fa el poble, el qual ha guanyat població des que va néixer l’emissora. Per això, rebla Permanyer, “el repte és l’arrelament a la població i la responsabilitat com a servei públic d’explicar el que fem a tots aquells que l’han triat per viure”.
I darrere dels casos d’èxit, sempre acostuma a haver-hi una explicació. En el cas d’Ona Codinenca, es podria atribuir el llarg camí gràcies a una aposta decidida i amb pocs complexos. Formada, íntegrament, per voluntaris i col·laboradors, l’ha convertit en el seu laboratori de proves, uns testos que han sortit bé. “No tenim por a provar coses; haver ficat la pota a Ona Codinenca m’ha fet ser millor a la meva feina”, exposa Permanyer.
“No tenim por a provar coses”, subratlla la directora d’Ona Codinenca
Falqués hi coincideix i reconeix la diversitat quant a perfils i a les possibilitats que hi dona. L’exdirector, però, afegeix que la qualitat dels programes no baixa en tractar-se de col·laboradors: “Els estàndards dels nostre productes han de ser alts, tot i que siguem voluntaris, perquè representem la ràdio cada cop que s’encén el llum vermell”. A més, confessa que la frase “de bunyols, els justos” preval a la redacció i que no innoven sense justificació.
El 2025 és l’any de celebració dels 20 anys d’Ona Codinenca i ja va començar amb una xerrada entre les periodistes Neus Bonet i Blanca Deu. Serà una primavera moguda al 107.2 de l’FM, des de la qual s’informa amb rigor i amb un to atrevit abraçant les noves generacions i el progrés tecnològic.
Fotos: cedides
‘+Bàsquet’, quan l’esport transcendeix a través d’històries pròpies