Aquest dilluns a la mitjanit es van suprimir nou canals de la TDT estatal a instàncies del Tribunal Suprem i davant la passivitat del Govern espanyol. Les cadenes que han anat a negre han estat Nitro, Xplora i La Sexta 3 d’Atresmedia; La Siete i Nueve, de Mediaset; les freqüències per on emetien Intereconomía i MTV fins al febrer, de Net TV, i La Tienda en Casa (que va substituir Marca TV el passat juliol) i el canal per on emetia AXN fins la setmana passada, de Veo TV. En total, de 24 canals privats de la TDT estatal s’ha passat a 15.

Ara, Atresmedia i Mediaset estan refent les respectives graelles per recol·locar alguns dels continguts de les cadenes eliminades a les que encara mantenen. Una reorganització que busca absorbir el 6,7% de quota de pantalla que van assolir a l’abril les seves cinc cadenes desaparegudes: Nitro i Xplora van obtenir l’1,7% de share cadascuna; La Sexta 3, l’1,6%; Nueve, el 0,9%, i La Siete, el 0,8%.

En la seva guerra pel lideratge per grups, Atresmedia (29,4% de quota a l’abril) ara queda en desavantatge, amb quatre canals en antena, mentre que Mediaset (29,2% el mes passat) en manté sis. Per això, Atresmedia vol recuperar la freqüència que ocupa GolT i ocupar-la amb un canal en obert, mesura que compta amb l’oposició de Mediapro.

Vuit canals més en perill

Malgrat la sentència del Suprem instava a eliminar nou canals, se n’hi podrien sumar vuit més en un futur. I és que l’empresa que va recórrer l’adjudicació dels múltiplex de TDT estatal de juliol de 2010, Infraestructuras y Gestión 2000, demanava la supressió de 17 cadenes. Per això va presentar un recurs a la decisió del TS, pendent de resolució.

Si fos favorable, també anirien a negre quatre de les freqüències de Mediaset, dues d’Atresmedia, una de Net TV i una altra de Veo TV. Per això, les televisions privades i el Govern espanyol mantenen converses per blindar jurídicament els 15 canals actuals i evitar una nova reducció que deixaria el mapa de la TDT estatal amb set cadenes.

En paral·lel, l’Executiu de Mariano Rajoy ha d’aprovar el pla tècnic de l’anomenat dividend digital, pel qual les televisions cedeixen part del seu espai a les operadores de telecomunicacions, i on s’especificarà l’espectre radioelèctric que s’atorga a la TDT: d’això també dependrà en part que es convoqui un concurs públic per adjudicar els nou o alguns dels canals ara eliminats.

A més, el dividend digital provocarà que, abans d’acabar l’any, al voltant d’1,3 milions de llars hagin de resintonitzar els aparells de TDT. Una mesura que pot suposar un cost de 23 euros per llar que en aquesta ocasió no estarà subvencionat pel Govern espanyol, cosa que a la qual s’havia compromès a fer l’Executiu de Zapatero amb part dels diners pagats per les telecos per adjudicar-se un major espectre radioelèctric.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram