El tractament mediàtic de la mort de Juan Antonio Samaranch només ha destacat els aspectes positius de la seva trajectòria vital, n’ha justificat la militància franquista i n’ha silenciat les seves facetes més controvertides. Aquestes són algunes de les conclusió de l’informe La cobertura mediàtica de la mort de Samaranch, elaborat per l’observatori crític dels mitjans Media.cat que s’ha fet públic aquest dijous.

El document analitza el ressò que ha tingut la mort del president honorífic del COI als diaris generalistes, esportius, digitals i als Telenotícies de TV3 entre els dies 21 i 23 d’abril, i destaca que només El 9 Esportiu de Catalunya i els mitjans digitals han difós les facetes més controvertides de Samaranch.

L’informe analitza els principals diaris d’informació general catalans o amb edició catalana: La Vanguardia, El Periódico, El País, Avui, El Punt, ABC, La Razón i Público; els esportius El Mundo Deportivo, Sport i El 9 Esportiu; i els digitals Vilaweb, Avui.cat, LaVanguardia.es, 3cat24.cat, E-notícies, El Debat, Nació Digital, Directe!cat, Crònica, Tribuna i La Malla.

L’estudi, elaborat per Miquel Andreu, Ivan Mullor, Roger Palà i Humbert Roma, mostra com dels 123 articles sobre la figura de Samaranch publicats en la premsa generalista, només 39 esmentaven la seva filiació política a Falange. Segons els autors del document, “els mitjans han justificat o matisat l’adscripció de Samaranch al règim franquista per les circumstàncies socials i polítiques de l’època”.

Només l’Avui i El Punt, a través de la inserció d’El 9 Esportiu, i la premsa digital, “i de forma molt destacada VilaWeb”, han centrat part o la totalitat del seu discurs en destacar de forma crítica l’adscripció a Falange de l’expresident del COI. A més, només El 9 Esportiu i els nous diaris digitals publiquen fotos de Samaranch durant l’època franquista.

A més, dels 123 articles analitzats de la premsa generalista, només en 12 es fa referència als escàndols de corrupció que van afectar afectar la seva trajectòria al capdavant del COI. L’informe assenyala que només s’han esmentat “molt de passada” en alguns rotatius (en especial l’Avui i El Punt, a través d’El 9 Esportiu) i de forma “molt tangencial” al Telenotícies de TV3.

Una altra qüestió que ha obviat la premsa generalista és la reforma de la carta olímpica impulsada per Samaranch que veta la participació als Jocs Olímpics de les nacions sense estat: el tema només l’ha abordat a fons El 9 Esportiu.

“Un exercici col·lectiu de desmemòria”

Els autors conclouen que “la mort de Samaranch ha estat per als grans mitjans de comunicació un exercici col·lectiu de desmemòria, i en alguns casos, de manipulació directa de la història”, i que la cobertura mediàtica del fet “evidencia el poc esperit crític i el seguidisme envers les línies marcades pel poder polític i econòmic” de la majoria dels mitjans catalans.

A més, assenyalen que el cas Smaranch “apunta al final de les audiències captives”, i ho argumenten en el fet que el percentatge de públic que només s’informa per televisió o per un sol diari “baixa progressivament” i, per tant, “és cada vegada més difícil amagar una notícia o el costat fosc d’un personatge”.

La premsa esportiva

L’informe destaca que el tractament d’El Mundo Deportivo i Sport “ha estat totalment acrític” amb la figura de Samaranch, que “tracten de forma tangencial el passat franquista del personatge i ressalten sobretot la seva carrera esportiva”.

Segons assenyalen els autors del document, el paper d’aquests mitjans és “especialment rellevant” per la seva nombrosa audiència i, per tant, consideren que “resulta especialment greu el tractament esbiaixat que fan de la figura de Samaranch”.

Els mitjans digitals i la premsa internacional difereixen en el tractament

Segons l’estudi, el tractament “més equànime”, al marge del realitzat per El 9 Esportiu, l’han realitzat els mitjans digitals, que no han ocultat cap de les facetes del personatge.

L’informe també analitza el tractament que la premsa internacional ha donat a la mort de Samaranch, i mostra com ha diferit de la cobertura realitzada per la premsa del país.

Per norma general, algunes de les capçaleres de més prestigi (com The Times, The New York Times, L’Express o L’Stampa) han explicat totes les facetes del difunt, des d’aspectes en positiu de la seva trajectòria olímpica fins els assumptes més controvertits de la seva trajectòria, tant pel que fa als casos de corrupció del COI com al seu passat franquista.

Samaranch a les xarxes socials

L’estudi de Media.cat també es fixa en l’impacte de les xarxes socials, i assenyala que, juntament amb el tractament que han donat els nous diaris digitals, ha estat el principal contrapès al discurs dominant sobre Samaranch.

L’informe analitza la trentena de grups i pàgines han aparegut a Facebook des de la mort de Juan Antonio Samaranch. De tots ells, els que han rebut més adhesions són obertament contraris a la seva figura. Amb dades del 25 d’abril, la pàgina Good Bye Samaranch: un franquista menys! (amb 4.277 seguidors), i els grups No al minut de silenci per Samaranch al Camp Nou! (8.761), i No a la capella ardent de Samaranch al Palau de la Generalitat (742), eren els més nombrosos.

Per contra, la pàgina Homenaje póstumo a Juan Antonio Samaranch reunia 879 seguidors, i una sèrie de pàgines impulsades en diferents països en homenatge a l’expresident del COI reunien uns pocs centenars de seguidors més.

A YouTube, el mateix dia de la mort del president del COI, va aparèixer a la xarxa el vídeo titulat Samaranch elogia Franco, que recull unes declaracions de Samaranch elogiant el dictador realitzades poc temps després de la mort de Franco, en qualitat de president de la Diputació de Barcelona. El vídeo va començar a difondre’s per les xarxes socials de forma instantània, i el diumenge 25 d’abril havia estat visionat 6.425 vegades.

Altres vídeos sobre Samaranch penjats a la xarxa de forma més o menys simultània reuneixen menys visites: la notícia de RTVE sobre la mort del president del COI, per exemple, n’acumula 2.966. El vídeo amb les declaracions feixistes és el més visionat amb el tag Samaranch.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram