El 40è aniversari de Ràdio Súria ha arribat en el seu millor moment, i és que després de quatre dècades des del seu naixement, ha fet un pas clau: començar a formar part de la Xarxa Audiovisual Local (XAL). L’emissora, que manté el 107.8 de l’FM com a dial, ha viscut un procés de transformació digital en menys de deu anys i va aprofitar la pandèmia per renovar-se de cap a peus. El seu director és Àngel Gianfrancesco (Buenos Aires, Argentina, 1976), auxiliar administratiu de professió, qui ha fet de la seva afició, la ràdio, una aposta decidida per fer-la créixer encara més.
“Per a Ràdio Súria entrar a La Xarxa suposa un gran impuls per tenir més continguts en la programació i més varietat en la graella”, explica a Comunicació 21. A més, afegeix que el paper de La Xarxa és clau perquè “les ràdios locals puguem tenir una mica més de nom, créixer i no quedar-nos aïllades en un poblet”. Aquesta incorporació s’ha cuinat des de fa temps i ve motivada, segons el seu director, per l’objectiu d’enriquir la programació amb informació i entreteniment.
Ràdio Súria va néixer el 1984 i ha vist passar pels seus estudis, entre d’altres, l’actual corresponsal de Catalunya Ràdio a Washington (Estats Units), Francesc Garriga. Segons Gianfrancesco, Garriga “va ser un dels grans impulsors i va contribuir a què Ràdio Súria fes créixer la seva qualitat tècnica i professional”. La seva marxa, però, va donar lloc a successors que també van donar-hi empenta i, en el seu camí, ha viscut de tot.
Àngel Gianfrancesco: “El paper de La Xarxa és clau perquè les ràdios locals no quedem aïllades en un poblet”
“Vam passar de l’edat de pedra a l’edat digital i, tot i que no tenim manera per mesurar l’audiència, amb la digitalització hem pogut començar a fer-ne el seguiment i és l’acceptable per al marc d’una ràdio local”, apunta el seu director. La transformació tecnològica de l’emissora ha estat la revolució més important que ha viscut, i és que ha aconseguit consolidar-se entre la parròquia surienca.
Els continguts estrella són els esports, els plens municipals i el magazín que aplega els temes més actuals. Gianfrancesco afegeix que “hi ha oients que ens donen les gràcies perquè oferim alguns continguts en concret, i trobem que tenim una bona acceptació per part de totes les edats”. A més, rebla que “la meva idea és fer una graella per al públic des dels 2 fins als 102 anys, amb un ampli ventall de programes, i tot això serà gràcies a La Xarxa”.
Però després de la graduació, és el moment per millorar encara la nota. En això se centrarà Ràdio Súria, consolidada i coneguda al poble, i ara buscarà ampliar la seva oferta. De moment, l’entrada a La Xarxa suposarà un revulsiu a la graella: “El poble sap que la ràdio ja està funcionant i gràcies a La Xarxa podrem consolidar-ho i aconseguir una programació conjunta que pugui arribar a tothom”.
La fórmula guanyadora amb La Xarxa ha de ser l’impuls decisiu perquè Ràdio Súria comenci a traspassar les fronteres del Bages
I un cop formi tàndem amb La Xarxa, Gianfrancesco explica que pretén explotar bé el portal web de l’emissora, on es poden recuperar els programes, i enfortir-se a les xarxes socials. Instagram és la xarxa on hi aboca els continguts i no renuncia a arribar a d’altres, tot i que recorda que tots els que hi fan programes són voluntaris. “Si poguéssim créixer, n’estaríem encantats!”, rebla.
Àngel Gianfrancesco, qui fins fa cinc anys només havia tingut contactes puntuals amb l’emissora, dirigeix ara Ràdio Súria i ha entès que cuidar-la passa, també, per adaptar-se als temps moderns i donar al públic la millor opció perquè escolti els seus programes. La fórmula guanyadora amb La Xarxa i abraçar les noves tecnologies són, doncs, l’impuls decisiu perquè Ràdio Súria comenci a traspassar les fronteres del Bages.
Fotos: cedides