L’INSPAI – Centre de la Imatge de la Diputació de Girona ha ingressat al seu fons 24.939 fotografies de la Costa Brava publicades pel diari nord-català L’Indépendant entre 1969 i 1977.

Durant l’estiu d’aquells anys, L’Indépendant va publicar un suplement titulat Costa Brava que es venia amb els exemplars del rotatiu que es distribuïen a la demarcació de Girona, adreçats principalment als turistes francesos. Les imatges rebudes per l’INSPAI provenen d’aquell suplement.

La Diputació de Girona ressalta que les fotografies del mitjà tenen un “gran interès històric”, ja que reflecteixen l’impacte de l’arribada de turistes i la transformació del paisatge.

“Són la crònica del dia i la nit als municipis del litoral de les comarques gironines durant l’època daurada de les discoteques, la Gauche Divine i el destape, i també d’espectacles folklòrics i d’anècdotes de personatges de la premsa rosa”, apunta la institució. Les imatges inclouen retrats d’Antonio Gades, La Chunga, Johnny Halliday, Charles Aznavour, Joan Manuel Serrat, Peret, Julio Iglesias, Camilo Sesto o El Cordobés.

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director de L’Indépendant, Alain Baute, van signar el conveni de cessió dimarts a la tarda a la seu del diari a Perpinyà.

L’INSPAI s’encarregarà de digitalitzar i conservar el fons de L’Indépendant. En concret, el sotmetrà a tres tipus de tractaments: arxivístic (descripció, classificació, codificació, avaluació, tria…), digital (digitalització de còpies màster per a la conservació i de còpies per a la consulta), i de conservació de les imatges digitals.

Aquest no és el primer fons de L’Indépendant que acull el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, ja que des de 1998 disposa d’un miler d’imatges publicades al diari d’autoria desconeguda.