El 1981, l’Associació Arrels va posar en marxa a la Catalunya Nord dos projectes per donar un nou impuls a la llengua i la cultura. Ràdio Arrels, emissora íntegrament en català que ha esdevingut un referent del territori, i l’Escola Arrels, actualment amb dos centres a Perpinyà, i l’única escola pública immersiva de l’Estat francès.

Per celebrar l’efemèride, l’entitat ha programat dos actes. L’institucional tindrà lloc diumenge 7 de novembre al Palau dels Reis de Mallorca, a Perpinyà, amb la presentació del llibre 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país i de l’exposició del mateix nom, amb presència d’autoritats del nord i del sud de l’Albera.

El segon, la festa popular dels 40 anys d’Arrels, se celebrarà dissabte 13 de novembre, de 16 a 23 h, a l’Espai Pyrénéon de Perpinyà.

El llibre i l’exposició, preparats col·lectivament amb la coordinació d’Eric Forcade, posen en relleu tota l’actualitat rellevant a Catalunya Nord en el decurs d’aquests darrers 40 anys, amb complements sonors provinents de Ràdio Arrels.