El 2021 serà un any especial per Ràdio Arrels –la veu de la Catalunya Nord– ja que celebrarà el 40è aniversari de la seva primera emissió. Per commemorar-ho, té previst editar un llibre coral, una exposició itinerant i un seguit de píndoles radiofòniques que “serviran per mostrar els darrers 40 anys d’història de la Catalunya Nord dins el context polític, social i cultural”, avança el director, Albert Nogués, a Comunicació 21.

Ràdio Arrels va començar a emetre el 28 de maig del 1981 des d’un pis particular de Perpinyà amb la voluntat de contribuir a la recuperació lingüística, cultural i nacional de Catalunya Nord. “Hem actuat d’altaveu, som uns testimonis privilegiats i mantenim la voluntat de contribuir en l’aposta pel català a la Catalunya Nord”, subratlla Nogués.

La festa dels 40 anys de Ràdio Arrels s’ha fixat per al 29 de maig de 2021 al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà. “Aquell dia servirà per presentar formalment el llibre i l’exposició. Ho hauríem volgut fer abans, però no oblidem que som en plena pandèmia”, diu.

Tant el llibre coral com la mostra itinerant és previst que recorrin, més endavant, diferents ciutats catalanes.”El 40è aniversari ha de servir, també, per donar a conèixer un projecte tan singular com el de Ràdio Arrels, un mitjà que manté vigent la seva essència d’apostar pel català”, destaca el director.

Uns estudis en propietat, repte per al 2021

“Un dels reptes que tenim a curt termini és adquirir uns estudis en propietat que ens permetin fer un salt endavant i consolidar el projecte de Ràdio Arrels”, assegura Nogués. Des de fa 17 anys, els estudis de l’emissora nord-catalana es troben al carrer dels Agustins, en una planta baixa en règim de lloguer al casc antic de Perpinyà.

El director afegeix que “fa mesos que vam iniciar el procés de recerca pels nous estudis i, més enllà del cost del local, la prioritat és que l’enllaç entre els estudis i el repetidor principal disposi d’una bona qualitat tècnica en el senyal de l’emissora. Estem fent algunes proves i volem lligar-ho el més aviat possible”.

En aquestes quatre dècades, Ràdio Arrels ha tingut diverses seus. Els primers estudis van ser a la plaça del Puig de Perpinyà, i després es van traslladar al poble de Cànoes. El 1985 van tornar a Perpinyà i ja no s’hi ha mogut. Primer a la seu del Centre Cultural Català de Perpinyà, al carrer Gran de la Moneda, i des de 2003 al carrer dels Agustins.