Foto: Maria Cerezuela

Jean-Marc Courrèges-Cénac (Tarbes, 1972) és el copresident de l’ARRA, l’Assemblea Regional de Ràdios Associatives d’Occitània / Pirineus Mediterrània. Llicenciat en Biologia i Petroquímica, va arribar al món del periodisme a través d’una emissora associativa dels Alts Pirineus i va suposar el pas previ a formar part de la cadena nacional Europe 2. Impulsor d’Atomic Radio, des del 2021 també és el copresident de la CNRA, la Confederació Nacional de Ràdios Associatives. Immers en el món de les ràdios associatives, parla amb Comunicació 21 sobre la trobada de mitjans catalans i occitans a Narbona i dona algunes pistes del que naixerà arran d’aquesta primera reunió.

Com valoreu la primera trobada entre els mitjans de comunicació catalans i occitans que ha tingut lloc a Narbona?
Ha estat una trobada molt enriquidora per a tots nosaltres. Entendre millor els models econòmics específics a l’altra banda de la frontera pot ajudar-nos a projectar el finançament de les nostres estructures en el futur.

Quant a la irrupció de la intel·ligència artificial també en mitjans més petits, com ho observeu?
És imperatiu que tractem aquest tema, amb l’objectiu que les nostres estacions de ràdio puguin resistir millor els progressos a curt termini. Són esdeveniments que poden ser un perill, però alhora, una oportunitat.

Com valores la declaració que es va signar a Narbona i la presentació de l’Association des Médias du Pays Catalan et d’Occitanie?
És del tot positiu i els nostres mitjans de comunicació tenen l’interès de seguir les iniciatives que aquesta nova entitat durà a terme. La innovació i les noves eines tecnològiques per als mitjans locals han de garantir-nos un futur més serè, a nosaltres i a les nostres estructures. Aquest suport mutu transfronterer i euroregional és necessari per a la sostenibilitat dels nostres mitjans.

“La innovació i les noves eines tecnològiques per als mitjans locals han de garantir-nos un futur més serè”

Què en destacaries, de la declaració i de la constitució de la nova associació?
Aquest compromís té com a objectiu enfortir la cooperació transfronterera entre els mitjans locals. Potenciar sinergies, involucrar els joves a través del desenvolupament d’eines específiques i treballar en projectes conjunts. Tot plegat, ajudarà a consolidar la nostra missió de donar suport als mitjans locals, que són essencials per a la vida democràtica.

Per què creus que la trobada a Narbona pot ser una oportunitat per enfortir els vincles entre Catalunya i Occitània?
Aquesta reunió és un primer pas i esperem que hi hagi altres reunions que confirmin els excel·lents comentaris que vam rebre després de la trobada.

Es podria repetir, la trobada?
En el passat ja hi ha hagut vincles estrets entre algunes emissores de la Catalunya del Nord, Occitània i mitjans de comunicació de la Catalunya del Sud. La reunió de Narbona demostra que podem anar més enllà i ampliar els vincles a ambdós costats de la frontera.

Quines iniciatives, quant a mitjans de comunicació, han nascut arran d’aquesta trobada?
És una mica aviat per respondre-hi, però el més important és que ens hem conegut i podrem construir alguna cosa en comú. Un cop que els editors es coneixen, serà més fàcil, en el futur, dur a terme accions contundents per als nostres mitjans de comunicació locals.

Foto: Maria Cerezuela

Quina és l’activitat de l’ARRA?
ARRA és l’Assemblea Regional de Ràdios Associatives i reuneix un total de 80 emissores de ràdio locals no comercials de la regió d’Occitània. Amb 200 treballadors i 3.000 voluntaris, les estacions de ràdio membres de l’ARRA duen a terme un paper social important en el panorama radiofònic local.

Quan va néixer i amb quin objectiu?
L’ARRA va néixer l’any 2015 amb l’objectiu d’aplegar emissores de ràdio locals de comunicació social a Occitània. En col·laboració amb la Regió d’Occitània, ajuda econòmicament aquestes emissores de ràdio, participant en creacions sonores i amb cròniques radiofòniques editorials.

Què en guanyen, l’ARRA i les emissores adscrites, d’aquest intercanvi?
Aconseguim que les nostres estacions de ràdio siguin més resistents a l’evolució del model econòmic de les estacions de ràdio. L’ARRA també representa els interessos de la ràdio comunitària a escala nacional, perquè és membre de la CNRA, la Confederació Nacional de Ràdios Associatives. D’aquesta manera, defensa els interessos de les ràdios comunitàries a través de la seva representació en múltiples institucions.

“El cercle d’intercanvis i vincles entre mitjans catalans i occitans s’ampliarà en benefici de tots”

Des d’Occitània, quina és la relació que teniu els mitjans de comunicació amb Catalunya?
Algunes emissores de ràdio catalanes i occitanes ja han treballat juntes aquests dies a Narbona. Això podria implicar intercanvis de transmissions, informes o experiències editorials o tècniques. A partir d’ara, és evident que aquest cercle d’intercanvis i vincles s’ampliarà en benefici de tots.

Com és el panorama comunicatiu a Occitània i en llengua occitana?
Tot i que la majoria de les ràdios membres de l’ARRA són ràdios de llengua francesa, algunes parlen exclusivament en occità. La xarxa territorial està ben feta, ja que des dels Alts Pirineus fins al Gard, podem trobar emissores de ràdio a cada departament. Hi ha altres emissores de ràdio que també donen vida a la llengua occitana, tot i que no hi representi la majoria parlada. Però tot això és fonamental, perquè suposa un primer pas para entendre l’occità.

Catalunya és referència, per a vosaltres?
Aquests dies a Narbona ens han demostrat el dinamisme dels mitjans de comunicació catalans, un ecosistema fort que podem prendre com a exemple a França. I aquest era, precisament, l’objectiu d’aquests dies, enriquir-nos amb experiències innovadores i constructives per al futur. Això és essencial per assegurar el futur dels mitjans locals.

Ricard Gilabert: “Publicar la revista Xercavins no és un acte de resistència, sinó d’amor a Verdú”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram