La CIBA de Santa Coloma de Gramenet i l’Observatori Cultura de Gènere han posat en marxa la convocatòria de la quarta edició del Premi de Periodisme Feminista María Luz Morales, que l’any passat es va cancel·lar per la pandèmia de la Covid-19.

El guardó atorgarà un primer premi (dotat amb 2.000 euros) i un accèssit (1.000 euros) a sengles treballs breus en suport paper o digital i en qualsevol llenguatge audiovisual (TV, vídeos, webdocs, podcasts, etc.) que versin sobre l’apoderament de les dones i els feminismes en qualsevol dels seus vessants.

La unificació de les modalitats és la novetat d’aquesta quarta edició, ja que en les anteriors s’atorgava el premi a un article periodístic en suport paper o digital, i l’accèssit a treballs breus en altres formats digitals.

Els treballs han d’haver estat publicats o difosos durant el 2019 o el 2020 i poden ser en qualsevol de les llengües de l’Estat. Els convocants tenen especial interès a premiar treballs originals que facin propostes en clau positiva i amb visió de futur.

El termini de presentació finalitza el 10 de juny. L’acte de lliurament està previst el 30 de juny a La CIBA (espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet).

Antecedents

La primera edició del premi el va guanyar la sociòloga i escriptora Patrícia Soley-Beltran, per l’article Política eres tú, publicat a El País Semanal, mentre que l’accèssit es va atorgar al reportatge multimèdia Burkina Faso: las abuelas solares, de Benoît Cros, publicat a eldiario.es.

En la segona edició el guardó se’l va endur Marina Subirats, per l’article Les raons d’Antígona, publicat a l’Ara, i l’accèssit va ser per al reportatge Ellas toman la palabra, de les periodistes Raquel Quílez i Virginai Hernández i el fotògraf Javier Nadales, publicat a El Mundo.

La tercera edició del premi el va guanyar Cristina Fallarás per l’article Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas durante 2017, publicat a Público, i l’accèssit es va concedir a Emanuela Zuccalà pel documental multimèdia Crossing the river. Mujeres africanas en lucha contra la mortalidad materna, publicat a l’espai Planeta futuro del web d’El País.

María Luz Morales

El guardó, impulsat el 2015, ret homenatge a la periodista i escriptora María Luz Morales (La Corunya, 1889 – Barcelona, 1980), la primera dona que va dirigir un diari a l’Estat, La Vanguardia.

Amb l’esclat de la Guerra Civil i la fugida a l’exili d’Agustí Calvet ‘Gaziel’, el comitè obrer que va assumir el control del diari va nomenar com a directora l’única dona de la redacció, tasca que Morales va acceptar de manera provisional i va exercir des de l’agost de 1936 a febrer de 1937.