Agustí Masana (Sant Fruitós de Bages, 1968) és el coordinador de Ràdio Sant Fruitós de Bages i director de l’Associació Ràdio Sant Fruitós, l’entitat que gestiona l’emissora municipal. Apassionat de la ràdio, és la cara visible de l’emissora de Sant Fruitós, qui ha trobat en Ona Bages la seva gran aliada per garantir-ne la supervivència quan acaba de complir el 40è aniversari de la seva posada en marxa. A Comunicació 21, Masana explica com ha crescut el projecte de ràdio a Sant Fruitós de Bages.

Com va sorgir la necessitat de disposar d’un projecte radiofònic al municipi fa 40 anys?
Fruit de l’efervescència de ràdios municipals que van aparèixer a principis dels 80 a Catalunya. Al poble hi havia dos aficionats a la ràdio i, fruit d’unes converses amb els responsables de l’Ajuntament d’aleshores, van impulsar el projecte que va iniciar-se oficialment el 21 de gener de 1982 coincidint amb la Festa de l’Arròs, una de les celebracions més nostrades a Sant Fruitós.

Durant aquestes quatre dècades has estat l’ànima de la ràdio.
[Somriu] Hi ha hagut èpoques de tot, encara que jo hi he estat present en diferents etapes. Hi soc des del primer dia, quan vaig entrar-hi juntament amb tres amics més, i de forma continuada en els darrers deu anys, d’ençà que vaig plegar com a regidor de l’Ajuntament.

Com ha estat aquesta darrera dècada al capdavant de Ràdio Sant Fruitós?
Ha estat una tasca laboriosa, d’anar recuperant el terreny perdut, tenint en compte que quan vaig tornar a la ràdio la graella funcionava per automatismes, sense cap sentit. La ràdio es basava en una programació programada i exclusivament musical. Fins al punt que es podia escoltar música de Nadal a l’estiu! Per això calia recuperar-la, dotar-la d’informació i generar interès.

I com ho han aconseguit?
Integrant-nos a Ona Bages. Ha estat determinant per no convertir-nos únicament en una emissora musical, en una ràdio sense vida. A més d’Ona Bages, unir-nos a La Xarxa també ens garanteix millors continguts. Avui Ràdio Sant Fruitós compta amb una programació més equilibrada, entre l’oferta musical i els continguts informatius.

“El manteniment i la professionalització del mitjà serà essencial per continuar creixent”

Quin paper juga Ona Bages?
És una cooperativa de la qual formem part un grup de municipis del Bages que disposem d’emissores municipals. Va sorgir durant la primavera de 2015 amb un objectiu clau: preservar la informació de proximitat, que és el pilar bàsic d’un mitjà local. Per això, Ona Bages està fent sobreviure les emissores locals de la Catalunya Central.

Com s’estableix el vincle entre Ona Bages i cada emissora municipal?
Fruit d’acords amb els diferents ajuntaments de la comarca, Ona Bages garanteix que l’emissora mantingui present la informació de proximitat i de qualitat elaborada per joves periodistes de la zona. Ara el projecte de la cooperativa s’ha eixamplat a la comarca del Moianès.

Quins són els continguts que ofereix avui Ràdio Sant Fruitós?
La graella té com a prioritat la informació de proximitat, des dels esports fins a la transmissió dels plens municipals. El magazín La central i Esport i punt són dos exemples de com gestiona la informació Ona Bages. Un altre dels espais que té més bona acollida és Infoescoles, on les quatre escoles del poble s’uneixen per elaborar unes càpsules informatives realitzades pels mateixos estudiants dels centres.

Quin vincle hi teniu amb La Xarxa?
Hi estem associats, és un acord que ens permet potenciar la qualitat de l’emissora. Formar part de La Xarxa ens beneficia molt, tot i que hi aportem poc, ja que som un municipi força petit. Per a una emissora com la nostra és perfecta l’entesa amb La Xarxa.

Un cop apuntalada la ràdio i amb els 40 anys acabats de celebrar, quins reptes té l’emissora de Sant Fruitós?
El manteniment i la professionalització del mitjà serà essencial per continuar creixent, especialment en un sector que tecnològicament avança tan ràpid. Aviat estrenarem una taula de so, cosa que ens ha de permetre millorar en tots els sentits. Però calen moltes més inversions si volem que els obstacles en l’emissió facin perdre la il·lusió i la paciència als col·laboradors.

I com ho aconseguiran?
Cal que l’Ajuntament hi cregui, aposti per la ràdio, que estimi el projecte. A vegades sembla que no s’ho acabin de creure, i demostren un desconeixement del potencial que té l’emissora com a eina comunicativa per al poble. Així i tot, aprofitant el 40è aniversari s’estan fent un seguit de millores a les instal·lacions de la ràdio que ens donaran una bona empenta.

Quina percepció tenen els ciutadans de l’emissora?
N’hi ha molts que no saben ni que Sant Fruitós té una ràdio municipal. Ara bé, crec que és un problema que es pateix arreu del país. Per això és tan important dotar l’emissora de bones eines per oferir una emissió de qualitat i en condicions. I així, quan els botiguers i comerciants del poble connectin Ràdio Sant Fruitós per als seus comerços, la ràdio se senti bé, neta. Si no és així, marxaran, com ha passat altres vegades.

Continuaràs sent el cap visible de Ràdio Sant Fruitós?
[Somriu] En més d’una ocasió he dit que plegava… perquè en aquesta darrera etapa, ja que fa més de deu anys que soc al capdavant del projecte. A mi personalment m’agradaria fer ràdio, tenir el meu propi programa, però és impossible dedicar-hi més temps. El manteniment del dia a dia de l’emissora m’absorbeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram