Ernest Codina (Vic, 1985) a partir del 30 d’agost conduirà el nou programa despertador de RAC105, Matina, Codina. Llicenciat en Periodisme per la Universitat de Vic, torna a RAC105 dos anys després de presentar-hi Fricandó matiner, i procedent de l’APM? de Catalunya Ràdio. Des de ben jove ha estat un actiu de la comunicació musical a Catalunya com a locutor de ràdio i presentador de televisió: ha treballat a Canal Català, Flaix FM, Los 40 Principales i Màxima FM. Fundador i editor d’Adolescents.cat, també ha publicat diversos llibres, com ara Adolescents.cat. El manual i Com triomfar a YouTube. A Comunicació 21, Ernest Codina reflexiona sobre la ràdio musical a Catalunya, i es mostra convençut que l’aposta de RAC105 tindrà continuïtat.

Tornes a RAC105. A la segona serà la vençuda?
Si cregués que no seria així, no hagués acceptat la nova proposta. En el meu comiat de la primera etapa a RAC105, ja vaig deixar clar que tenia la sensació que era un ‘fins aviat’, que era una etapa totalment inacabada. Després de dues temporades al Fricandó matiner ens trobàvem en una fase de creixement. Prova d’això és que vam agafar el programa amb 60.000 oients i dos anys més tard en sumàvem 102.000.

Així i tot, la direcció va apostar per un altre equip i format?
Sí, en aquell moment crec que va ser una decisió incomprensible. Aleshores diria que la direcció va voler matar dos pardals d’un tret, col·locant Quim Morales i el seu equip a RAC105 i Marc Giró a RAC1. Vaig acceptar-ho i mai vaig tenir una paraula malsonant per a ningú, perquè aquestes coses passen en el món professional. He de confessar que, tot i que he estat dos anys treballant a Catalunya Ràdio, sempre he mirat de reüll RAC105. Sempre he pensat que havia d’acabar allò que vaig començar, i ara ha sortit l’oportunitat de tornar-hi.

A excepció de Llucià Ferrer i Vador Lladó, la resta no han acabat de tenir la continuïtat per part de la direcció. Per què creus que és tan difícil consolidar un nom en aquesta plaça?
Amb tota la humilitat possible, jo havia de ser el tercer nom de l’excepció… Ho estàvem fent molt bé, havíem connectat amb l’audiència, però no se’ns va donar continuïtat. En el meu cas, ens va faltar un any més per arribar a les xifres que hauria de tenir un morning en un transatlàntic com és RAC105. He de dir que el projecte que més m’ha marcat fins ara –i n’he fet uns quants– ha estat el Fricandó matiner a RAC105. En aquells dos anys em vaig fer un home. Per tant, dos anys més tard, ara que tinc l’oportunitat de tornar-hi, espero que en aquesta segona etapa tingui la continuïtat necessària per aconseguir-ho.

Matina, Codina. Més enllà del nom, què aportarà el programa de nou?
Serà una proposta molt diferent de tot el que s’ha fet fins ara. Una proposta irreverent, trencadora, provocadora i que, sobretot, aglutini talent. Compto amb un equip molt potent, i l’única cosa que puc avançar és que hi haurà un parell de noms destacats de l’stand-up comedy del país. Volem que el programa sigui un punt d’evasió per a molta gent que està cansada de la pandèmia i del procés. I ho farem de la manera que es parla al carrer, sense tabús. Serà un programa adult, trepitjant alguna línia vermella, sent nosaltres mateixos.

La referència indiscutible dels despertadors a Catalunya continua sent Flaixbac. Què té El matí i la mare que el va parir de Carles Pérez per liderar durant tants anys amb tanta solvència la ràdio musical del país?
Ha tingut el talent i el temps necessari per consolidar una fórmula que està tenint una gran audiència. Però no oblidem que a Carles Pérez li va costar moltíssim enlairar El matí i la mare que el va parir… i que no tot han estat flors i violes. Ara bé, la direcció li ha fet confiança, li ha donat continuïtat, i la prova és que ja suma 13 temporades sense que cap altra proposta li faci ombra.

“Avui les ràdios musicals ja no sobreviuen només amb la música, no n’hi ha prou, s’han de fer altres coses”

Temps i continuïtat, allò que desitja qualsevol a l’hora d’iniciar un nou projecte que viu sota la dictadura de les audiències.
Qualsevol programa necessita el seu temps de maduració. Ningú pot esperar que en dos EGM un programa tingui les xifres d’audiència d’un altre que encadena molts anys de cocció. Per això, assumeixo aquest repte de situar RAC105 on es mereix. Em sento més preparat que mai per igualar i superar El matí i la mare que el va parir.

En aquesta nova etapa assumeixes la responsabilitat de coordinador de la ràdio del Grup Godó. Quina mirada hi aportaràs?
Vull aportar personalitat i ànima a RAC105. I ho faré amb tot allò que he recollit durant tots aquests anys en diversos projectes i en diferents empreses, on he après moltíssim. I ho faré conjuntament amb Albert Buscarons, qui s’ha convertit en una peça determinant a RAC105 en els darrers anys. Tots dos formarem un tàndem amb la intenció que sigui una transformació progressiva.

A més del Matina, Codina, hi haurà més novetats en la graella de RAC105 per a la nova temporada a partir de setembre?
Encara és molt recent per dir alguna cosa. La meva incorporació s’ha fet oficial aquesta setmana; per tant, encara hi hem de dedicar més esforços. La prioritat és que RAC105 guanyi més presència i més personalitat, i sobretot situar l’emissora entre les tres més escoltades a Catalunya. És inadmissible que RAC105 ocupi la setena plaça del rànquing, i entre tot l’equip hem de ser capaços de capgirar aquesta situació.

Actualment com pot sobreviure una ràdio musical convencional amb l’impacte de les plataformes d’streaming?
És evident que una part de l’audiència ha emigrat cap a les plataformes d’streaming, però la ràdio musical no està morta, ni de bon tros. Actualment si una emissora es dedica només a programar música té la guerra perduda, perquè la tendència és que cada cop la ràdio musical té menys audiència. Per això, cal analitzar i veure cap on van aquests oients, tenint en compte que la ràdio convencional es manté més forta que mai, com ho exemplifica RAC1 amb unes dades estratosfèriques.

Anar de bracet de RAC1 seria una bona estratègia per reflotar RAC105?
Si RAC105 no aprofita el moment dolç que viu RAC1 està llançant una gran oportunitat. És cert que en els darrers anys hi ha hagut més complicitat, tot i fer-ho de forma puntual. Possiblement per això l’audiència no associa prou bé que totes dues emissores són de la mateixa casa. RAC105 s’hauria de contagiar de l’esperit de RAC1, i aquest serà un dels reptes. Ara bé, la prioritat és que l’audiència torni a RAC105. I bona part de la solució és formar bons comunicadors. Avui les ràdios musicals ja no sobreviuen només amb la música, no n’hi ha prou, s’han de fer altres coses.

Catalunya ha estat sempre un país que ha tingut bons comunicadors, també en l’àmbit de la ràdio musical.
Sí, possiblement la majoria d’aquests comunicadors s’han dedicat als mornings, però en canvi és més difícil trobar referents per a la resta de la programació. Desconec si és així per descuit o perquè les diferents direccions de les emissores de ràdio del país no han invertit prou recursos per tenir una graella potent, ens ho hauríem de preguntar. Ara bé, per posar un exemple, el programa nocturn Prohibit als pares de Ràdio Flaixbac va ser un fenomen, i demostra que amb talent i recursos es poden oferir productes de qualitat i aplegar molta audiència més enllà del matí i, fins i tot, de la música.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram