Jordi Milian Giralt (Sant Andreu de la Barca, 1974) és el cap d’informatius de Ràdio Sant Andreu i l’editor i presentador de Via Directa, un magazín que acaba de sumar 3.000 programes. Milian és la veu de referència de l’emissora municipal de Sant Andreu de la Barca, que ha celebrat 30 anys durant la pandèmia. Forjat de forma autodidacta a la ràdio de la ciutat, també ha col·laborat amb Ràdio Sant Esteve Sesrovires i Ràdio 4. A més, és l’impulsor i dinamitzador de L’Illa dels Llibres, un web de referència del sector cultural a Catalunya que acaba de complir 15 anys. A Comunicació 21, Milian posa en valor explicar l’actualitat i les històries més properes que donen sentit a la comunicació de proximitat.

3.000 programes, que es diu aviat.
[Somriu] El programa va començar fa 20 anys com un magazín informatiu setmanal –d’una hora de durada– quan jo era col·laborador de la ràdio, tot i que després va passar a ser diari –de dilluns a divendres i de dues hores de durada– un cop em vaig incorporar com a treballador de la casa.

Com ha evolucionat el programa?
Ho ha fet com l’entorn, la societat i les temàtiques que han tingut més interès en cada moment. També ho ha fet a través de les noves maneres de comunicar-se que ofereixen les xarxes socials. Ara bé, mai hem perdut de vista l’essència del programa: la informació de proximitat, la de Sant Andreu.

El magazín és l’aparador informatiu de la ciutat?
Sí, durant tots aquests anys intentem fer protagonistes el màxim de persones possible que marquen l’actualitat a Sant Andreu. Via Directa posa en relleu molta gent que destaca o ha destacat en el seu àmbit i que, fins i tot, molts dels oients –veïns de la ciutat– desconeixen tot i viure a la mateixa ciutat.

Posa’n algun exemple?
N’hi ha molts! Des de l’esportista Jordi Morales, campió paralímpic en tennis taula, a Enrique Asunción ,CEO de l’empresa Wallbox. Des de la ràdio hem estat l’altaveu de tots ells i aquest és el valor que té Via Directa i que es complementa amb l’altre informatiu de la casa: InfoSAB. La informació de proximitat genera interès, així s’ha demostrat durant la pandèmia. I els mitjans locals et donen l’oportunitat de descobrir les històries que et toquen de més a prop.

Viure i treballar en la mateixa ciutat que has nascut és un valor afegit?
Absolutament, tot i que des de fa un temps no hi visc. Però conèixer l’entorn i la realitat d’allà on vius et serveix de pauta per fer millor la teva feina. Així i tot, estic convençut que, si algú treballa en una ciutat que no és la seva, intentarà fer el millor possible la seva feina. Però sí, és un valor afegit.

Sempre has treballat a Ràdio Sant Andreu. Creus que és bo perpetuar-se en els llocs de feina?
Hi he treballat sempre perquè, tot i que he tingut la temptació de canviar d’aires o rebut alguna oferta, mai ha arribat una proposta convincent [riu]. Però és evident que aquesta és la meva zona de confort, conec l’entorn i tenir background dona més sentit a aquesta feina.

“El repte de Ràdio Sant Andreu és convertir-nos en un mitjà multimèdia”

Com s’ha adaptat Ràdio Sant Andreu a les noves tecnologies?
Des del primer dia hem intentat ser-hi de forma activa. El 2006 ja disposàvem d’un web i oferíem la possibilitat d’escoltar la programació en directe i a la carta. Aquest portal web té un altre valor rellevant que et dona l’arxiu, on tens els continguts de l’última dècada a l’abast –des d’àudio a imatge gràfica– amb una clara intenció de convertir-lo en un arxiu informatiu històric. Per això, el repte de Ràdio Sant Andreu és convertir-nos en un mitjà multimèdia.

Quin pes té actualment la ràdio en l’entorn de la ciutat?
Té un pes cada cop més gran. Durant tots aquests anys hem fidelitzat els ciutadans i els oients. Des de la ràdio obrim les portes a tothom, i hem aconseguit que ja siguin les entitats les que truquin a la porta. I prova d’això ha estat la pandèmia, un moment molt difícil per a tothom, però que es va posar de relleu que la ciutadania hi és, que participa i que ens fem confiança mútua.

Ràdio Sant Andreu va ser finalista en la darrera edició dels Premis de la Comunicació Local en la categoria de millor contingut multimèdia.
Sí, ens va fer molta il·lusió, perquè es tracta d’un reportatge sobre el CAP de la ciutat que posa tota la mirada a aquells que van viure la pandèmia de manera més directa. Penso que és un reconeixement a la feina que hem fet durant tots aquests anys, i en especial durant la pandèmia.

La pandèmia va impedir celebrar el 30è aniversari de Ràdio Sant Andreu.
Sí, així és. Teníem moltes ganes de celebrar-ho amb els oients i els col·laboradors. Ells van ser els qui durant la pandèmia ens van donar l’empenta necessària per posar-nos cada dia davant el micròfon. Potser ara ja ens esperarem als 35 per a celebrar-ho, que serà la propera xifra rodona.

Tu ets una veu autoritzada a la ràdio de Sant Andreu. Quins són els reptes?
El repte més gran serà mantenir-nos al costat dels oients. Si la tendència ens porta cap als dispositius intel·ligents, allà hi serem. I la prioritat continuarà sent la de donar a l’abast al màxim els continguts que més interessen a la nostra audiència, independentment del canal per on es connectin. Ho hem de fer adaptant-nos a tots els canvis que es generen en la comunicació. Si no ho fem així, desapareixerem.

Com veus el projecte de La Xarxa com a aixopluc de les emissores municipals del país?
Totalment necessari, perquè ens permet complementar la graella i, al mateix temps, aportar continguts en els diferents programes informatius de La Xarxa. És una gran aliança, a la qual s’hi sumen tots els recursos que també t’ofereix.

L’altra passió teva són els llibres. Fa 15 anys vas posar en marxa L’Illa dels Llibres.
Des de 2006 vaig posar en marxa un blog que ha acabat transformant-se en un portal amb l’objectiu de crear una comunitat de lectors i autors on trobessin un punt de trobada, i fomentar la lectura i la passió per la literatura. Hi ha seccions específiques i hem publicat més de 6.000 articles amb actualitzacions diàries i entrevistes a destacats autors nacionals i internacionals. Des de fa 11 anys els lectors decideixen qui s’emporta el Premi L’Illa dels Llibres. Vull agrair a tots els qui, d’una manera o altra, han contribuït a mantenir viva l’essència del projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram