Judith Torner Blancafort (La Garriga, 1992) és la directora de Ràdio Vitamènia, l’emissora municipal de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), des del passat desembre. Graduada en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer un màster en l’edició de revistes al Regne Unit. Ha treballat als serveis informatius de Ràdio Silenci (de La Garriga) i a La Xarxa. A Comunicació 21, Torner aposta per a la gent jove del municipi per revitalitzar la nova etapa de l’emissora.

Què et va motivar assumir-ne la direcció?
Que era un projecte molt fet a mida. Tot i que la ràdio sempre ha tingut continuïtat, en els darrers mesos havia quedat un pèl coixa. A partir d’aquí era com un full en blanc. Té moltes possibilitats de créixer, i m’atrau posar-hi el meu propi segell. Per a mi és una oportunitat de créixer professionalment i, a la vegada, convertir la ràdio en una eina que sigui d’utilitat i atractiva per a la gent de Santa Maria de Palautordera.

Com es gestiona un mitjà tan petit com Ràdio Vitamènia?
Per dirigir-lo cal ser un tot terreny, ser una persona molt polivalent. Cal tenir la capacitat de gestionar moltes coses a la vegada i completament diferents. Assumeixes l’apartat periodístic, de gestió i el més creatiu amb les falques de publicitat, i la més comercial. Portes molt barrets, però si t’agrada, és una feina que la gaudeixes.

Després del pas breu de Raul Garreta en la direcció, quin és el llegat de l’anterior directora, Teresa Soler?
La meva intenció és recollir el projecte de ràdio que va desenvolupar Teresa Solé en la darrera dècada a Ràdio Vitamènia. Una ràdio molt viva, oberta a la gent, i que ha estat un lloc de formació per a molts professionals. Cal recuperar aquella essència, ja que amb Solé Ràdio Vitamènia era molt llaminera.

Quin model de ràdio municipal projectes per a Santa Maria de Palautordera?
Després de la meva curta trajectòria en els mitjans de proximitat, la ràdio local ha d’actuar d’enllaç amb el poble i ser un espai per fer-hi xarxa. És una conseqüència del que hem vist durant la pandèmia, que els ciutadans miraven els mitjans que tenien més a prop per informar-se. La pandèmia ha servit per posat en valor els mitjans locals.

“Volem ser l’altaveu dels joves de Can Rahull, l’espai cultural i juvenil de Santa Maria de Palautordera, i també de la resta”

Com ho penses fer?
A través dels col·laboradors, amb aquells qui acumulen una llarga trajectòria i que donen consistència al mitjà, i al mateix temps captar noves veus joves. Donar-los l’oportunitat de conèixer la ràdio que tenen més a prop i que Ràdio Vitamènia s’acabi convertint en una emissora completament transversal entre generacions.

De quina manera una ràdio local pot atraure la gent jove?
Apropant-hi, oferint-los els mitjans que tenen a l’abast. Volem ser l’altaveu dels joves de Can Rahull, l’espai cultural i juvenil de Santa Maria de Palautordera, i també de la resta. Juntament amb les escoles i els instituts, volem ser partícips per enfortir el nostre vincle amb la gent més jove del municipi. Aprofitar, també, el projecte de ràdio que desenvolupa una de les escoles.

Com ha afectat la pandèmia?
Ha trencat el ritme vital de la ràdio, perquè molts dels col·laboradors han estat absents, tenint en compte que es tracta de gent gran i que, per tant, són població de risc. Estem recuperant la normalitat, tant pels qui han fet ràdio tota la vida com per aquells que s’estan animant a formar-ne part per primera vegada.

Com ha estat el primer trimestre al capdavant de la ràdio?
Més enllà de gestionar el dia a dia, he hagut d’endreçar la nova graella que s’ha posat en marxa amb el nou any. Una graella on la prioritat ha estat recuperar la dinàmica dels col·laboradors i enfortir la informació del municipi.

Quin vincle establiu amb La Xarxa?
És un reforç vital per a la ràdio, ja que ens permet disposar de continguts d’informació i programes, i al mateix temps, comptem amb l’assessorament tècnic de La Xarxa. Al mateix temps, el feedback que s’estableix amb altres emissores municipals enriqueix moltíssim el projecte.

Quin són els reptes de Ràdio Vitamènia en aquesta nova etapa?
Posarem en marxa un nou web amb l’opció d’streaming i serem molt més actius a les xarxes socials, ja que som conscients que és una finestra que arriba a molta gent del poble. Aquest és el repte més gran que tenim com a emissora, a més de convertir-la en una ràdio activa i amb moviment. Fins i tot, acollir estudiants de Periodisme que vulguin fer pràctiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram