Marga Faixó (Cadaqués, 1967) és periodista i la responsable de Ràdio Cap de Creus, l’emissora municipal de Cadaqués (88.7 FM). Autodidacta de soca-rel, treballa a Ràdio Cap de Creus des dels inicis de l’emissora (fa 38 anys) tot i que va tenir un impàs a COPE Figueres. Tot i les limitacions de Ràdio Cap de Creus, Faixó està fent una gran aposta per apropar els continguts de l’emissora municipal als oients a través de les xarxes socials mentre reivindica la ràdio convencional a Comunicació 21.

Quina peculiaritat té Ràdio Cap de Creus?
Que en soc la responsable i l’única treballadora en plantilla. Jo faig l’informatiu, gravo les entrevistes i poso la veu en les falques de publicitat! Ho faig posant-hi molta dedicació i esforç. I no sé si soc l’únic cas al país.

Dona per a tot o una dona-ràdio?
[Riu] Les dues coses, possiblement. En una emissora municipal és el paper que et toca fer, i més a Ràdio Cap de Creus. Molta gent em pregunta si és possible, i sí que ho és. N’hi ha que em pregunten si em sento sola. I tinc tanta feina que no tinc temps ni a pensar que ho estic, de sola. Quan acabes una cosa ja estàs pensant en l’altra.

I quan fas vacances, la ràdio s’atura?
No, tot i que la programació és més enllaunada. S’adapta la graella tenint en compte que no hi soc. I això passa a l’estiu, ja que la majoria de col·laboradors aprofiten per treballar aprofitant la temporada turística de Cadaqués.

Quan descobreixes la ràdio?
Des de la posada en marxa de la ràdio a Cadaqués, hi vaig treure el cap perquè m’agradava la radiofórmula. Als 16 anys em van convidar a formar-hi part aprofitant que un dels locutors de la ràdio marxava de vacances. Era bona oportunitat per gaudir-la. El noi va tornar de vacances i jo m’hi vaig quedar. I ves per on, d’això ja han passat 38 anys!

Vas tenir un impàs a COPE Figueres.
Sí, tenia ganes de tastar què s’hi donava en un mitjà més gran. Després de superar la prova d’accés vaig acabar treballant-hi tres anys. Un temps que em va servir d’aprenentatge i, sobretot, per demostrar-me a mi mateixa que jo estava feta per treballar en una ràdio municipal, en un espai més petit.

I tornes a Cadaqués?
Sí, i aquí m’he quedat. Arran de la meva marxa a Figueres, Ràdio Cap de Creus va tancar les seves emissions durant un any. Però a l’oferir-me a tornar-hi, es va posar en marxa novament. I des d’aleshores sempre ha tingut continuïtat. Treballar sola és tot un repte, però sempre ho he fet amb la mateixa il·lusió: mantenir els veïns informats.

“Som una ràdio salada, que s’expressa en cadaquesenc, un dialecte del català que s’està perdent”

L’audiència respon?
Sí, tot i que hi ha dies que penso que no m’escolta ningú. Només és una sensació, perquè després quan camines pel poble t’atura algun veí i et comenta allò que has informat per la ràdio.

Com s’encaixa la graella amb els pocs recursos que disposeu?
Més enllà de la meva tasca més informativa, la programació es complementa amb un seguit de col·laboradors i els continguts compartits amb La Xarxa. Comptar amb La Xarxa és un gran suport per a Ràdio Cap de Creus, ja que apostem per continguts i no pas per la música. Considero que una ràdio municipal no pot ser exclusivament musical, si no una que tingui la missió de servei públic, més informativa. Som una ràdio salada [riu].

Salada?
Sí, l’altra peculiaritat de Ràdio Cap de Creus és que s’expressa en cadaquesenc, un dialecte del català que s’està perdent. Soc jo qui adapto els continguts a la ràdio per mantenir viu el cadaquesenc.

Les xarxes socials estan sent un altaveu més de la ràdio.
Les xarxes socials ens permeten apropar-nos al nostre públic més directe. És una via que ens dona l’oportunitat d’oferir els continguts de la ràdio, ja que no disposem de web propi. Les xarxes socials són rellevants actualment, però no podem oblidar-nos que cal que la gent torni a escoltar la ràdio com ho feia abans. Jo crec moltíssim en la ràdio convencional, sobretot la d’anys enrere. L’oient era molt més participatiu, n’estava més pendent.

Quin és el repte de Ràdio Cap de Creus?
Que no pot desaparèixer, hem de fer el possible que perduri amb els anys. Perquè tot i ser una emissora ben petita, aquell qui es vol informar de Cadaqués té Ràdio Cap de Creus com a referència. I aquesta és la principal missió com a servei públic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram