Raul Garreta (Barcelona, 1974) ha assumit al maig la direcció de Ràdio Vitamènia, l’emissora municipal de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental). Durant la seva trajectòria en el món de la comunicació havia treballat per Ràdio Canet, Rock FM, Europa FM, Ràdio Marina, 40 Principales Lleida, Ràdio Salut, Onda Cero o Ràdio Nou Barris. A Comunicació 21, Garreta assegura que, coincidint amb els 40 anys de Ràdio Vitamènia, és una oportunitat per apropar l’emissora als més joves.

Tota la teva trajectòria ha estat lligada al món radiofònic.
Sí. Tot i que inicialment volia dedicar-me al teatre, vaig acabar apostant per dedicar-me a la producció musical. A partir d’aleshores vaig poder començar a introduir-me en el món de les ràdios locals, la primera a Ràdio Nou Barris. Anar a treballar-hi era apassionant, fent de tot. Aleshores no pensava a cobrar diners, sinó en gaudir d’aquell aprenentatge. Així vaig adonar-me que volia dedicar-m’hi.

T’especialitzes en les ràdios musicals.
Hi va haver una època que encadenava diferents ràdios en un mateix dia. De primera hora fins a la mitjanit. Podia treballar entre 10 i 12 hores diàries, però no suposava un desgast excessiu. Dedicar-me a la ràdio musical era una teràpia contra l’estrès. El més pesat aleshores era el temps que anava d’una emissora a l’altra.

De Canet a Santa Maria de Palautordera dirigint Ràdio Vitamènia. Quin llegat t’ha deixat la fins fa poc directora Teresa Solé?
Recordo el primer dia que em van ensenyar les instal·lacions de Ràdio Vitamènia, que em va sorprendre el fet que eren completament buides. Soc conscient que vivim en plena pandèmia, però aquella buidor que vaig percebre va ser el detonant per dir-me a mi mateix que el primer que volia canviar a Ràdio Vitamènia era això. Vull que aquesta ràdio bategui, que hi hagi col·laboradors, que es visqui la ràdio des de dins, també. Com la que vivia jo fa 25 anys.

És una emissora petita, de poble i municipal.
Així és. Ara bé, tinc clar que una emissora local no és l’emissora d’un ajuntament, sinó l’emissora del poble, de la seva gent. I en això vull convertir Ràdio Vitamènia. Una emissora on tothom tingui la seva veu, on sigui activa la participació ciutadana com a oïdora, com a participant dels programes o com a col·laboradora de l’emissora. De fet, el primer que vaig fer és gravar una falca promocional per captar nous col·laboradors.

“El meu encàrrec és convertir-la en una ràdio viva, renovada i molt participativa per part de tots”

Més enllà dels col·laboradors, quins altres reptes t’has plantejat des de la direcció?
Ràdio Vitamènia necessita una bona sacsejada, cal adaptar-la a la nova realitat digital i tecnològica. Per això, hem de posar en marxa un nou espai web que ofereixi la possibilitat d’oferir el servei a la carta, enfortir-la també des de les xarxes socials, captar nous públics. Pel que fa a les xarxes socials començarem pràcticament des de zero, però hem de ser presents en el món digital.

Poses la mirada cap als més joves. És una altra prioritat?
Sí, sense perdre l’audiència que ja tenim. Però tradicionalment les emissores municipals tenen una audiència més aviat gran, i hem d’intentar fer tot el possible per invertir aquesta tendència. Això no vol dir haver de perdre aquest perfil d’oient fidel. L’única manera perquè una ràdio tingui subsistència és mantenir la seva audiència. Si no ensenyem els més petits a participar, a col·laborar, a escoltar la ràdio, ens quedarem sense públic. Però tot això necessita un procés. No ho podem fer tot en un sol dia, necessitem un temps.

L’aportació de La Xarxa és determinant?
Els continguts que t’ofereix La Xarxa complementen i enforteixen la programació. És un suport incondicional que a les emissores petites com la nostra ens permet disposar de recursos

A l’octubre, Ràdio Vitamènia compleix 40 anys. Ja han començat els preparatius?
He aterrat fa tres setmanes, però és una data assenyalada i és un bon moment per iniciar una nova etapa amb l’excusa de l’efemèride. És previst que es programin diverses activitats, fent partícip tota la població, però especialment les persones que han format part de l’emissora.

Quin és el repte pels propers 40 anys?
Ràdio Vitamènia ha de ser un referent d’informació local per a Santa Maria de Palautordera amb l’aportació de tots. El meu encàrrec és convertir-la en una ràdio viva, renovada i molt participativa per part de tots.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram