Roser Jordà (Ascó, 1982) és des de fa 12 anys la coordinadora de Vídeo Ascó Televisió, un mitjà de comunicació que depèn de l’Ajuntament. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Rovira i Virgili, prèviament va treballar a Canal Reus TV. Abans d’incorporar-se a Vídeo Ascó Televisió va formar-ne part durant uns anys com a col·laboradora. Jordà defensa el model de televisió local i aposta per seguir fidelitzant l’audiència a través de les noves oportunitats que ofereixen les noves tecnologies.

A Ascó hi ha televisió més enllà que una central nuclear.
[Somriu] Durant molts anys a Ascó només se la coneix per la central nuclear, però tenim molt més. Una riquesa patrimonial important, amb un castell templer, una vila closa morisca i racons de natura per on val la pena perdre-s’hi. Tots els veïns i veïnes hauríem de ser ambaixadors del nostre poble.

Com es gesta el projecte de televisió a Ascó?
De la manera més inesperada possible. Uns veïns d’Ascó que eren enginyers i aficionats al vídeo disposaven de càmeres i de forma altruista enregistraven les festes més rellevants del poble, com ara l’arribada dels Reis d’Orient o el Carnaval. Ells mateixos van muntar el circuit televisiu i el van posar en marxa el gener de 1985.

Quan s’hi suma l’Ajuntament?
Un any més tard. Les primeres emissions van captivar l’interès de tota la població, amb la qual cosa es va poder demostrar que aquell projecte televisiu tenia viabilitat amb el suport de l’Ajuntament. Així, des d’aleshores Vídeo Ascó Televisió ha comptat amb un pressupost anual, sota les directrius d’un consell d’administració que vetlla pel funcionament de l’ens.

I des d’aleshores han passat més de 30 anys de forma ininterrompuda.
Així és. El projecte ha comptat sempre amb la col·laboració de persones d’edats molt diverses que han après a fer televisió de forma altruista. Un projecte que sempre ha comptat amb una forta presència de col·laboradors i col·laboradores, més de 200 persones durant aquestes més de tres dècades.

Un terç de la història de la televisió d’Ascó ha estat sota el teu lideratge. Fa 12 anys enrere quin projecte heretes?
La primera dècada va ser daurada, en la qual es va crear una gran xarxa de col·laboradors molt joves que feien servir la televisió com un procés d’experimentació. Quan jo aterro a Ascó el projecte estava anant a la baixa, i va ser un moment d’impàs en el qual calia incentivar una nova generació de col·laboradors. Aquesta va ser la meva primera gran tasca com a coordinadora.

Com es van viure els mesos més intensos de la pandèmia?
Els vam viure amb molta incertesa, però a la vegada van ser molt gratificants i emocionants. Des de la tele vam promoure un seguit de bingos i tothom va gaudir d’aquella experiència. Vist amb una certa perspectiva, durant la pandèmia la gent d’Ascó va adornar-se’n del servei necessari que ofereix Vídeo Ascó Televisió.

“Un dels grans reptes que tenim és una demanda històrica: la digitalització del nostre propi arxiu”

Quins són els continguts de la programació?
Molt variada, tot i que la major part la informació té molta presència. La prioritat continua sent la proximitat, explicar les històries que es viuen a Ascó. Aquests continguts també els compartim amb altres mitjans d’àmbit comarcal i provincial com són Canal21 i Canal Terres de l’Ebre. Sempre que ha passat algun fet remarcable a Ascó hem estat els primers a ser-hi. En algunes d’aquestes situacions he viscut amb resignació la capacitat que tenen altres mitjans per treballar respecte nosaltres. És quan ens hem sentit petits.

Quina és l’aportació de La Xarxa?
A banda que els seus continguts ens permeten completar la graella, La Xarxa ens permet sumar-hi un recurs econòmic més.

Sent un mitjà local i amb un pressupost ajustat, com s’està posicionant la televisió d’Ascó en el nou entorn digital?
Molt a poc a poc! Pel que fa a l’àmbit digital, ens va costar força tenir presència a les xarxes socials, però la pandèmia ho ha accelerat tot. Hem obert la tele, la nostra audiència ja no són únicament els 1.400 veïns i veïnes d’Ascó. Prova d’això és que Vídeo Ascó Televisió ha guanyat més visibilitat gràcies a YouTube, també pel seguiment que rebem d’aquells qui estiuegen a Ascó i que els permet seguir l’actualitat del poble. Els continguts acumulen força visualitzacions, sempre des d’una perspectiva de mitjà petit. Aquesta és una fita que ens omple d’energia per seguir avançant.

I en l’àmbit tecnològic?
Hi ha molta feina a fer, sobretot en l’àmbit tecnològic, amb la transició completa a l’HD, que possiblement s’allargarà més d’un any, a més del cost que suposa la renovació dels equips tècnics. Aquesta nova era digital i tecnològica ha provocat que es treballi a tota velocitat i fa que sempre tinguem la sensació d’anar dues passes enrere. Però hem d’adaptar-nos de la millor manera possible sent conscients de la nostra petita realitat com a mitjà.

Quines millores s’han fet en els darrers anys?
Un dels moments clau dels últims anys va ser el trasllat dels estudis a una nova ubicació més cèntrica i amb molt més espai. Comptem amb un plató dotat amb tres càmeres, tres sales amb cinc edicions no lineals i una sala de realització, a més de l’arxiu d’imatges.

Precisament l’arxiu és un dels tresos més preuats de la tele.
Sí! Té un gran valor perquè narra la història dels darrers més de 30 anys de la vila d’Ascó. Un dels grans reptes que tenim és una demanda històrica: la digitalització del nostre propi arxiu. Una fita que esperem engegar-la a finals d’aquest any.