El Parlament de les Illes Balears treballa per implantar mesures per combatre les fake news a les xarxes. La iniciativa, en format de proposició no de llei, l’han presentada pel PSIB, Podem, Més per Mallorca i Més per Menorca.

El document impulsa la creació d’una comissió no permanent per definir l’estratègia i les mesures a implementar per fer front a la desinformació en línia de manera conjunta amb mitjans de comunicació i sindicats de periodistes.

A més, s’insta el Govern espanyol a desenvolupar la legislació estatal “en sintonia” amb la política sobre desinformació de la Unió Europea, i també a crear un grup de treball amb les comunitats autònomes per afavorir el procés de participació en l’estratègia per aturar la difusió de notícies falses.

Finalment, s’insta el Govern balear a promoure un “debat professional i públic” respecte a la desinformació i les formes per combatre-la, així com sobre l’alfabetització digital.

Periodisme ètic i alfabetització mediàtica

El text alerta que les fake news tenen com a objectiu la “desestabilització econòmica, social o política” i suposen “una greu amenaça a la convivència i a la nostra democràcia”. I afegeix que actualment s’usa “com a eina de fragmentació política, de divisió social i de desestabilització” com a “fenomen global”.

Considera que “el paper dels governs no ha de ser decidir què és vertader o fals”, i subratlla que “la censura institucional mai ha estat el camí ni tampoc ha servit per contrarestar la desinformació”. En aquest sentit, aposten per promoure el periodisme ètic i d’investigació perquè “lluiti i reveli les notícies falses”.

El document recull les mesures proposades per la Federació Europea de Periodistes: la millora de la transparència en línia; la promoció de l’alfabetització mediàtica i informativa; la implantació d’eines per capacitar els usuaris i periodistes a fer front a la desinformació, i fomentar un compromís positiu amb les tecnologies de la informació; i salvaguardar la diversitat i la sostenibilitat de l’ecosistema europeu de mitjans.

Trobada amb l’APIB

Una delegació del grup socialista es va reunir dimarts amb l’Associació de Periodistes de les Illes Balears per presentar la proposició no de llei. L’APIB ha anunciat que estudiarà el document en una assemblea i presentarà un informe. I ha subratllat que ho farà “en defensa de la llibertat de premsa i el periodisme independent”.