Els Premis Ciutat de Palma han incorporat una nova categoria, el Premi Miquel dels Sants Oliver de Periodisme. El guardó neix amb la finalitat d’estimular el periodisme d’investigació i reconèixer la feina dels professionals que treballen per treure a la llum informacions de rellevància.

El nou premi està dotat amb 3.000 euros i s’hi poden presentar articles, sèries d’articles, reportatges i/o treballs de fotoperiodisme de diaris impresos i digitals, publicacions periòdiques, ràdios, televisions, i també blogs o altres canals digitals.

Els treballs han de ser en català, s’han d’haver publicat o difós entre l’1 de gener de 2019 i el 30 de setembre de 2020, i han de tenir com a eix la ciutat de Palma pel que fa a la temàtica o el marc d’incidència.

Queixa de l’APIB

Que la nova categoria deixi al marge la llengua castellana ha provocat la disconformitat de l’Associació de Periodistes de les Illes Balears, que defensa un premi de periodisme “inclusiu i en mitjans professionals”.

En un comunicat, l’APIB creu que “al restringir a només una de les dues llengües cooficials, deixa fora la tasca feta per la gran majoria de periodistes de les Illes”, i considera que “s’hauria de prioritzar la qualitat de les peces publicades en mitjans professionals amb un mínim de trajectòria, no en blogs o xarxes socials”.

Per la seva part, el Grup de Periodistes Ramon Barnils celebra que l’Ajuntament de Palma promocioni amb una nova categoria el periodisme en català, que recorda és “minoritari encara” a les Illes Balears.

El certamen compta amb nou categories més: novel·la, poesia, arts visuals, còmic, música, arts escèniques, audiovisuals, investigació i gastronomia. La dotació pressupostària total dels Premis Ciutat de Palma s’eleva a 94.000 euros.