Una vintena de mitjans de comunicació de les Illes Balears s’han unit contra els vetos a periodistes, els atacs als professionals, i també a les rodes de premsa sense preguntes. Ho han fet a través d’una declaració conjunta impulsada pel Sindicat de Periodistes de les Illes Balears i l’Associació de Periodistes de les Illes Balears.

La declaració és fruit dels darrers episodis de vetos a periodistes en rodes de premsa, els quals han coincidit amb la proliferació d’atacs verbals i assetjaments a professionals en cobertures en espais públics. També es denuncien les pràctiques que es produeixen en ocasions amb “finalitat manipulativa”, com les rodes de premsa on no s’admet un torn de preguntes.

“Rebutjam absolutament qualsevol intent de constrènyer la llibertat d’informació i el dret a informar dels professionals periodistes”, assenyalen l’SPIB, l’APIB i els mitjans signants en un primer punt de la declaració.

“Exigim respecte a la tasca informativa, en igualtat de condicions per a tots els periodistes, en les convocatòries de caràcter públic, i també reclamam que se respecti la seva integritat”, afegeixen.

Finalment, defensen el dret individual dels periodistes “a l’objecció” i a no prendre part en una convocatòria de premsa quan “es vulneri la igualtat d’accés a la informació, o s’ofengui o discrimini a un professional pel fet de treballar en un mitjà de comunicació determinat”.

Signen la declaració els responsables dels següents mitjans: Ara Balears, Última Hora, Diario de Mallorca, Diario de Ibiza, Menorca, RTVE, Canal 4, SER, Cope, Onda Cero, esRadio, Associació Ona Mediterrània, Ràdio Pollença, Ràdio Illa Formentera, Efe, Europa Press, Mallorca Diario, Nou Diari i Menorca al Día.