Rafel Gallego (Madrid, 1974) és el presentador del magazín matinal Al dia, d’IB3 Ràdio. Durant uns anys va ser director d’informatius i va fer un tast a IB3 Televisió. Abans d’iniciar-se en el món laboral va estudiar Dret, tot i que va acabar exercint com a periodista per la seva estima per la ràdio. Anteriorment havia treballat a dBalears, Periódico de Ibiza i Ara Balears, així com en gabinets de premsa del Govern balear i de CCOO a Palma. Gallego té una doble faceta: locutor de ràdio i dramaturg. De tot plegat, en parla a Comunicació 21.

Ha estat un belluguet en la professió. Suma gairebé sis anys a IB3 Ràdio. Després de tants anys ha trobat el seu lloc ideal?
Possiblement, sí! Soc un home de ràdio, m’agrada molt la feina que faig i crec que, després d’haver tastat la premsa escrita i la televisió, el que més m’omple de llarg és la ràdio. És la meva segona etapa a IB3 Ràdio, la primera va acabar quan va arribar Bauzá a la presidència. Actualment és l’època de la meva vida professional en què acumulo més anys en una mateixa feina. Segur que vol dir alguna cosa.

Com es fa ràdio en plena pandèmia?
Sobreposant-nos en cada moment! He tingut la sort que no he deixat d’anar-hi cap dia, tot i el confinament amb l’estat d’alarma. Durant aquests darrers mesos tots hem donat una mica més, si convé hem hagut de quedar-nos més hores a la feina. De cara als oients i davant la situació actual, ens hem vist obligats a incrementat les entrevistes telefòniques, que no és el millor. Amb la Covid-19 no hem pogut desconnectar del tot, pràcticament, ni per vacances.

Un programa de quatre hores. Com treballen?
L’equip el formem només cinc professionals, quatre dones i jo, a banda de tècnics i realitzadors. No tenim estipulada cap funció concreta, sinó que som un equip en el qual tots fem de tot. És una feina molt compartida tenint molt clar que la prioritat són els continguts.

A banda de la Covid-19, la mirada d’Al dia d’IB3 Ràdio és tot allò que passa a les Illes.
Sí, evidentment. En les dues primeres hores posem l’accent en la política i l’economia, tot i que ara la pandèmia ocupa bona part dels continguts. L’accent és la visió social de l’actualitat. En aquest sentit, el feminisme té molt de pes a través de tertúlies i seccions de gènere. A banda de la cultura, el municipalisme hi juga un paper rellevant, tenint en compte que la nostra audiència viu en pobles i ciutats més aviat petites.

Aquesta temporada s’ha ampliat en 30 minuts la franja horària que comparteixen la ràdio i la televisió d’IB3.
Sí, des d’aquesta temporada, les dues primeres hores –de 9 a 11 del matí– l’Al dia es pot seguir tant des de la ràdio com per televisió. Compartir programació és bo perquè s’optimitzen recursos. Punxar el senyal de la ràdio és un bon complement per a la graella d’IB3 Televisió.

En aquesta franja competeixen amb les principals emissores estatals.
Sí, diria que l’Hoy por hoy de la Cadena SER és el programa més escoltat els matins a les Balears. Ara bé, el nostre distintiu és la informació de proximitat i, tret de Ràdio 4, som els únics que ens dediquem a parlar de què passa a les Illes, sense oblidar-nos de què passa arreu també. He de dir que amb els programes radiofònics d’àmbit estatal no juguem en la mateixa lliga. El distintiu d’IB3 és la proximitat, la funció que tenim no és la de competir amb les emissores d’àmbit estatal.

Aquest distintiu d’IB3 què aporta al territori?
Cohesió. El projecte d’IB3 ja suma 15 anys i, durant aquest temps, l’audiència té molt clar el que vol i el que li podem oferir. En un territori com el nostre, que és discontinu, és molt difícil inculcar el sentiment de proximitat. I aquest és el paper que juga IB3: transmetre un sentiment de comunitat. I amb el temps ho estem aconseguint, sense oblidar l’aportació que es fa des de la Universitat i el Principal.

Des d’un punt de vista tècnic i tecnològic, la ràdio ha avançat a pas de gegant. També ho ha fet la ràdio d’IB3?
El que ens manca és fer un pas endavant en la revolució digital. Sí que estem al dia en oferir la ràdio a la carta o els podcasts, però cal millorar l’aplicació d’IB3 en els diferents dispositius mòbils, perquè en alguns casos no és correcte. Tinc constància que aquestes millores arribaran. D’altra banda, nosaltres encara llegim en paper quan hi ha emissores que ho fan directament de les pantalles, com ho fan a televisió.

A banda de locutor, fora de la feina està molt lligat a la cultura. És la seva altra passió?
Sí, des de fa anys estic lligat al teatre professional. M’atreviria a dir que, cada cop més, escriure com a dramaturg m’ocupa el mateix temps que dedico a la ràdio. El més recent és l’estrena d’una lectura dramatitzada de l’obra Kelly al Teatre Principal, que he escrit jo mateix i que dirigeix Sergi Belbel. És una visió molt àcida i molt fina, i pretén denunciar la societat que s’ha muntat a Mallorca entorn del turisme. Aquest estiu vam fer el càsting i l’obra s’estrenarà a la Sala Gran el març de 2021.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram