El periodista i escriptor mallorquí Tomeu Martí i Florit (Palma, 1969) acaba de publicar el llibre Pel ressorgiment de les Illes Balears. Propostes per afrontar una nova crisi, editat per Ona Mediterrània i el Grup Blanquerna. El treball presenta un seguit de reflexions amb la intenció d’aportar idees al debat públic sobre allò que l’autor ha constatat durant la pandèmia i gairebé 200 propostes d’actuació.

Entre d’altres, el llibre analitza el paper dels mitjans de comunicació, els quals “han tingut un paper central” tot i les dificultats per desenvolupar “la tasca dels periodistes” a més de “patir la davallada espectacular d’ingressos per publicitat”.

Martí assenyala que “el rescat econòmic als ‘grans’ mitjans que ha fet el Govern espanyol, té alguna cosa d’obscena i demostra fins a quin punt la necessària independència del periodisme és una quimera a l’Estat espanyol”. La pandèmia, segons Martí, “ha reforçat el paper dels mitjans de comunicació alternatius i, sense cap mena de dubte, s’ha produït una nova onada de migració cap a la informació digitalitzada”.

El director de dBalears qualifica la pandèmia com a “tragèdia greu i col·lectiva” i considera que ha estat “greument accentuada per la falta de recursos dedicats al sector sanitari, com a conseqüència del gegantí dèficit fiscal amb l’Estat espanyol que patim, i de l’altra, la manca de maniobrabilitat i capacitat decisòria de les nostres institucions, conseqüència directa de la usurpació de la nostra sobirania per part de les institucions del regne d’Espanya”.

Aquestes dues mancances polítiques han fet, segons Martí, que “s’hagi pagat amb un preu terrorífic: el de vides humanes”. I recorda que “la història ens ha situat davant una cruïlla. La podem convertir en una oportunitat per recuperar i polir allò bo que ja teníem, rebutjar allò negatiu i implementar allò que sabem que ens seria positiu i que tenim a l’abast”.

De la gestió durant la pandèmia per part del Govern balear, Martí creu que la presidenta Francina Armengol “ha assumit el lideratge de la crisi i, contràriament al que ha passat amb els líders dels partits sucursalistes, cal reconèixer que, si més no de cara a la ciutadania, s’ha mostrat contestatària i ha avantposat els interessos de la ciutadania als del Govern espanyol”.

Tomeu Martí traça “canvis necessaris” en deu eixos a través d’una mirada global, nous drets humans, una democràcia més participativa i sobiranies urgents. El llibre es pot descarregar de forma gratuïta en aquest enllaç.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram