Xavi Garcia Tur (Eivissa, 1980) des de fa més d’una dècada és un dels presentadors de referència dels informatius d’IB3, la televisió pública a les Illes Balears. Llicenciat en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, va iniciar-se a TVE a Sant Cugat. La posada en marxa d’IB3 va suposar la tornada a casa com a redactor de la delegació de Formentera. Poc després ja va instal·lar-se a Palma per treballar des dels estudis de Calvià.

Per què va triar Barcelona per formar-se acadèmicament?
Sortir de Formentera per estudiar era gairebé com una necessitat. Volia tastar l’asfalt de veritat i enyorar una estona el mar. Barcelona va ser una gran experiència personal sent molt jove. A banda de la carrera, vaig treballar en tasques de producció a TVE Sant Cugat i en projectes de telefilms i de moda.

Fins que rep la trucada d’IB3, que ho canvia tot.
Sí, em van proposar formar part com a redactor d’un nou projecte de televisió pública a les Balears des de la delegació de Formentera. Era una oportunitat feta a mida i un projecte molt engrescador. M’hi vaig llançar de cap! Personalment també va ser xocant tornant a viure a casa dels pares després d’uns anys a Barcelona.

Què es troba a IB3?
Que tot estava per fer! Fins al punt que la delegació de Formentera no tenia ni seu. Però sent tan jove va ser una etapa apassionant perquè, a banda de treballar moltíssimes hores, combinàvem la ràdio i la televisió. Després de dos anys i escaig, fruit d’una vacant que va haver-hi a la redacció d’IB3 a Palma, vaig deixar Formentera l’any 2007. L’oportunitat de Palma era molt llaminera.

D’una illa petita a una de més gran. D’una delegació petita a la seu mare d’IB3. Què canvia professionalment?
En una delegació no tens el contacte directe amb els caps ni els companys, i la temàtica a Formentera no és la mateixa que a Palma, on encara que sembli mentida cada dia passen coses. Al mateix temps, professionalment vaig passar de fer una connexió en directe puntual a fer-ne absolutament cada dia. Aquest canvi va ser molt gran i em va enriquir molt en un mitjà com la televisió. El programa Balears directe va ser una autèntica escola de la qual ho vaig aprendre tot, i amb uns companys joves amb moltes ganes de menjar-nos el món. Després van venir altres experiències en magazins televisius en diferents franges de matí i tarda.

A IB3 comença com a reporter de carrer per acabar sent presentador en un plató. En quin paper se sent més identificat?
Al carrer, sempre! La notícia sempre passa al carrer i gairebé mai al plató. Només hi ha l’excepció en el cas que entrevistis algun convidat en directe i t’expliqui alguna primícia. Si es declara un incendi i ets al carrer, sents l’olor del fum, veus les flames, els bombers treballant i la gent espantada. A l’estudi, aquelles imatges no et fan sentir aquella olor. I em ve al cap set anys enrere quan vam viure el pitjor incendi que hi ha hagut mai a les Balears. A mi em va tocar explicar-ho des del lloc dels fets. Aquella olor i aquelles sensacions em van fer sentir un periodista de debò.

Així i tot, des de fa sis anys copresenta l’informatiu migdia d’IB3, actualment al costat d’Àngela Alfaro.
Sí, uns anys en els quals intentem oferir la peculiaritat d’IB3, que és una mirada global del que succeeix en les quatre illes sense oblidar-nos de l’Estat espanyol ni de la resta del món, això sí, sense disposar de corresponsals. Arran de la crisi sanitària, l’informatiu s’ha ampliat a gairebé una hora de durada. Durant el confinament també em vaig entretenir fent una mena de cròniques personals des de la finestra de casa… La fotografia és la meva passió i les hores a casa també les vaig ocupar d’aquesta manera.

Què aporta IB3 i quina és aquesta essència?
IB3 ha fet una tasca impagable de vertebració del territori a les Balears. En primer lloc, a Palma es cau sovint en denunciar la insolidaritat que es pateix respecte a la resta de comunitats estatals. Però a les mateixes Balears aquesta insolidaritat també existeix, perquè Palma concentra la seva capitalitat. Així, IB3 ha fet un autèntic joc d’equilibris entre quatre territoris separats pel mar i que ha permès conèixer molt millor els mallorquins, els menorquins, els eivissencs i els formenterencs i, alhora, donar a conèixer al món allò tan nostre.

Posi’m un exemple.
IB3 ha ajudat decisivament a donar a conèixer les varietats dialectals que conviuen a les Balears. Tenint en compte que l’únic mitjà televisiu que ho feia era TV3, el tret diferencial és que IB3 mostra aquest ventall d’accents que la fan més propera que cap altre. I un altre aspecte, IB3 ha permès internacionalitzar les festes de Sant Joan amb unes retransmissions que li han donat molta més visibilitat arreu del món. Tot plegat reafirma el paper rellevant que IB3 té a les Illes. Una tasca, això sí, que encara no està acabada i que hi ha molt camí per recórrer.

De portes endins, quina feina queda per fer?
Redefinir el model televisiu marcat per un sistema de subcontractacions que no és el més just. En els seus inicis, davant la complexitat del projecte, es va apostar per la subcontractació com a millor opció, però a la llarga s’ha vist que cal una altra via. I passa perquè tothom sigui treballador públic, que això no significa ser funcionari. Hi ha un gran equip professional i humà, però és necessari un canvi immediat.

Apostaria per una gran aliança entre TV3, À Punt i IB3 que enfortís els Països Catalans?
Seria un projecte que aproparia tot el territori de parla catalana i que serviria per demostrar que tenim moltes més coses en comú de les que ens imaginem. Ara bé, també crec que l’interès de l’espectador cada cop més se situa en la proximitat, un fet que la pandèmia encara ho ha fet més palès. I en aquest aspecte la funció de TV3, À Punt i IB3 és vital per oferir aquestes mirades més properes als espectadors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram