Un informe del Comitè per a la Protecció de Periodistes (CPJ) revela que actualment hi ha 145 periodistes a la presó arreu del món, la xifra més alta dels últims 14 anys. Aquesta augment de empresonats s’explica, segons l’informe, per “la constant repressió de veus crítiques a l’Iran” i la situació a la Xina.

En termes absoluts, no es registrava una xifra tan alta de periodistes a la presó des de 1996, any en què es van comptabilitzar a 185 periodistes entre reixes, a causa sobretot de la repressió a periodistes kurds per part de Turquia.

Ara, l’Iran i la Xina, tots dos amb 34 periodistes empresonats, són els països més hostils contra el treball dels professionals de la informació, ja que gairebé sumen la meitat del total.

El director executiu del CPJ, Joel Simon, denuncia que “l’augment del nombre de periodistes empresonats en el món és una situació vergonyosa”. En relació a les dades sobre l’Iran, el CPJ considera que els empresonament no provenen només de la batuda posterior a les eleccions de 2009, sinó d’una persecució contra veus crítiques que continua fins a l’actualitat. Sobre la Xina, l’increment s’explica per les detencions de periodistes uigurs i tibetans que cobrien els disturbis dels últims temps.

D’altra banda, Simon destaca que almenys 72 periodistes estan empresonats arreu del món acusats de cometre delictes contra l’Estat, una justificació amb què els estats pretenen esclafar qualsevol desafiament.

Eritrea és el tercer país amb més periodistes empresonats, amb 17, seguit de Birmània, amb 13, i Uzbekistan, amb 6.

La nota positiva, els Estats Units

Per altra banda, l’informe del CPJ destaca positivament que per primera vegada en 6 anys Estats Units no apareix al seu llistat. Per primera vegada des del 2004, Estats Units no apareix en el cens del CPJ, ja que tots els periodistes empresonats a l’Iraq, Afganistan i Guantánamo han estat alliberats.