El govern federal belga estudia regular o fins i tot prohibir els concursos telefònics televisats, després que la televisió pública flamenca VRT destapés un cas en què els responsables del concurs actuaven fraudulentament i contràriament a la legislació vigent.

El secretari d’Estat belga encarregat de la lluita contra el frau, Carl Devlies, va reclamar més duresa en la regulació d’aquestes emissions i va advertir que si continuaven els fraus, el govern belga seguiria els passos dels seus veïns holandesos i prohibira aquest tipus de concursos. De moment, la companyia audiovisual flamenca VMMa ha decidit suspendre de forma immediata l’emissió de jocs.

El frau es va destapar quan el periodista Maxime De Winne, del programa Basta de VRT, s’infiltrés sis mesos en una empresa que produeix aquesta mena de concursos, els quals ofereixen un enigma als espectadors que han de resoldre en directe per telèfon.

De Winne, que va arribar a treballar com a presentador del programa, va demostrar, amb una càmera oculta, que els responsables dels concursos amaguen advertències als especteadors que per llei estan obligats a emetre, i se salten el mínim d’edat dels participants, marcat amb 18 anys. A més, un altre infiltrat va descobrir que la solució dels enigmes és massa complicada i, a vegades, fins i tot errònia, la qual cosa impossibilita que els participants encertin.