El Tribunal Constitucional alemany ha instat a reduir la presència dels partits polítics al consell d’administració i al consell de televisió de la segona cadena pública del país, ZDF, i per extensió de la resta de mitjans públics. En concret, el TC ordena reduir la presència de representants escollits pels partits del 44% actual a un terç per al juny del 2015. A més, elimina els vots qualitatius.

La sentència afirma que la influència dels partits en la televisió públic no es correspon amb la llibertat de premsa que garanteix la Constitució i denúncia la “instrumentalització” que fan dels mitjans públics.

Actualment, el consell d’administració de la ZDF està format per 14 membres, un escollit pel Govern, cinc pels estats federats, i els vuit restants pel consell de televisió, l’òrgan que supervisa la programació i la línia de la cadena. Aquest està format per 77 membres, 12 dels quals nomenats pels partits (segons la seva representació parlamentària), tres pel Govern, i un per cadascun dels 16 estats federats.

A banda, hi ha representats de les esglésies Catòlica i Evangèlica, del Consell Central dels Jueus, d’agents socials i organitzacions ciutadanes. Aquests últims, però, moltes vegades són excàrrecs o persones que han tingut relació amb la política, per la qual cosa el Constitucional ha remarcat que els partits no han d’influir sobre la designació dels representants d’altres grups socials al consell.

La denúncia del poder “excessiu” dels partits polítics als consells la van presentar els governs de Renània-Palatinat i Hamburg arran d’un cas ocorregut el 2009. Aleshores, el consell d’administració de la ZDF va obligar a que es prescindís del redactor en cap dels informatius, Nikolaus Brender, malgrat comptava amb el recolzament de la cadena.

Fonts: Agències / El Mundo