La comissió de Cultura i Mitjans de Comunicació del Parlament britànic ha qüestionat la gestió de Rupert Murdoch davant l’escàndol de les escoltes il·legals, i ha conclòs que el magnat “no és apte” per dirigir una multinacional.

En concret, en un informe sobre el cas, assegura que News Corporation va “enganyar” la Cambra dels Comuns i va intentar “encobrir” les pràctiques il·legals que es desenvolupaven de forma “generalitzada” al ja clausurat News of the World. Així, assenyala que l’empresa és culpable “d’enormes errors de governança interna”, i que la “ineficàcia” de Murdoch per resoldre la “irregular” situació dins News Corporation “planteja qüestions sobre la seva pròpia competència”.

“Ceguesa voluntària”

“En base a les proves davant d’aquesta comissió, concloem que, si en els moments rellevants Rupert Murdoch no va prendre mesures per estar completament informat sobre les escoltes, és que va fer els ulls grossos i va mostrar ceguesa voluntària sobre el que succeïa a les seves empreses i publicacions”, assenyala l’informe.

Segons els diputats, aquesta “cultura de l’encobriment” va traspassar tots els estaments de l’empresa, el que va conduir a errors de gestió que els fan concloure que Murdoch “no és apte per dirigir una gran companyia internacional”.

La investigació de la comissió va començar el juliol de 2011, arran del tancament del diari News of the World, i des d’aleshores han entrevistat víctimes de les escoltes, periodistes, policies, advocats i altres persones relacionades amb el cas.

L’informe suposa un important problema per a News Corporation, que ja va renunciar a controlar el 100% de la plataforma digital BSkyB, de la qual té el 39% de les accions. Actualment el regulador britànic de telecomunicacions està revisant aquesta participació, i les conclusions de l’informe parlamentari podrien qüestionar l’aptitud de l’empresa de Murdoch.