El Govern dels Estats Units tancarà aviat un acord amb la BBC per finançar amb una suma important de diners el servei internacional de la corporació pública britànica per la seva contribució a la ruptura del bloqueig informatiu via televisió i internet que pateix a països on hi ha censura, com ara Iran o la Xina.

Es tractaria d’una aportació sense precedents procedent del departament d’Estat nord-americà (el seu ministeri d’afers estrangers) i que està previst que es tanqui a finals de mes i s’anunciï el pròxim 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, segons anuncia el rotatiu britànic The Guardian.

Els fons serviran perquè la BBC divulgui a aquests països canals alternatius de notícies que puguin permetre esquivar la censura estatal. L’altre objectiu és desenvolupar noves eines tecnològiques que puguin fer d’altaveu a les veus discrepants de la línia oficial d’aquests règims, que sovint tendeixen a ser silenciades des del govern de torn.

Cal recordar que la BBC ha patit en carn pròpia la censura en països com Iran, on ha estat objecte de nombrosos casos d’interferències. També ha patit casos semblants el seu servei en àrab de notícies, que ha sofert talls les últimes setmanes a països del nord de l’Àfrica, coincidint amb les revoltes àrabs a Tunísia i Egipte.