A principis d’any, la taxa que grava els mitjans digitals francesos va pujar quatre dècimes fins al 20%. El nou impost, però, sembla ser que no durarà gaire, ja que el Govern francès s’ha compromès a equiparar-lo amb el tipus superreduït de la premsa impresa, que és del 2,1%, una vella aspiració dels editors dels mitjans online i els sindicats.

La mesura, que es podria començar a aplicar al febrer, podria comportar sancions per a França, ja que la normativa europea no deixa equiparar ambdues taxes en considerar que els mitjans impresos fan una entrega de béns, mentre que els mitjans digitals realitzen un préstec de serveis. Brussel·les ja va obrir un expedient similar per l’equiparació entre l’impost dels llibres en paper i els digitals. Amb tot, el nou Govern alemany també aposta per rebaixar la taxa als mitjans online.

L’equiparació al tipus superreduït a França ha estat celebrada per l’Associació Europea d’Editors de Diaris (ENPA) i l’Associació Europea de Revistes (EMMA), que ja han instat la resta de governs i la Comissió Europea a avançar en la mateixa línia “sense demora”. Per a ambdues associacions, la mesura és un “canvi decisiu” que enfortirà el sector de la premsa.