El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha parlat públicament per primer cop des del seu alliberament: “Vull ser completament clar: avui no soc lliure perquè el sistema hagi funcionat, sinó perquè, després d’anys d’empresonament, em vaig declarar culpable de fer periodisme. Em vaig declarar culpable de buscar informació d’una font, d’obtenir-la, i d’informar el públic de què anava. No em vaig declarar culpable de res més”, ha afirmat aquest dimarts a Estrasburg, convidat per la Comissió d’Afers Jurídics i Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.
És el primer cop que Julian Assange viatja fora d’Austràlia des de que va poder tornar a casa fa tres mesos. “L’aïllament ha passat factura”, s’ha disculpat per una exposició lenta i entretallada. Així, l’activista ha admès les dificultats personals per “readaptar-se al món” després de passar tants anys reclòs i empresonat. “He perdut 14 anys de la meva vida”, ha remarcat.
“Vaig ser naïf confiant en la llei”, ha afirmat, tot reconeixent que s’esperava algun tipus de represàlia per les publicacions de WikiLeaks, si bé no d’aquest abast. “Vaig escollir la llibertat abans que una justícia irrealitzable”, ha afegit l’australià.
En la seva intervenció, Julian Assange ha acusat els Estats Units d’haver-lo perseguit per publicar informació d’interès públic, i als països europeus de connivència. A més, ha denunciat “la campanya de repressió internacional de la CIA” per silenciar a les veus dissidents, la “criminalització del periodisme” i “l’abús” de les peticions d’extradició.
Amb tot, ha explicat que el pacte amb el Departament de Justícia dels EUA pel qual va ser alliberat inclou la impossibilitat de denunciar judicialment el Govern nord-americà per “l’assetjament” o els processos d’extradició a què s’ha vist sotmès des del 2010. També té prohibit demanar informació al Govern dels EUA sobre el seu cas. “Mai hi haurà una audiència pública sobre el que ha passat”, ha subratllat.
“El periodisme no és un crim”
En el seu discurs, Julian Assange ha fet una crida a les institucions i estats d’arreu perquè “actuïn” per evitar que altres informadors pateixin les mateixes conseqüències que ell per publicar informació classificada, i ha posat en valor el paper del periodisme en el món actual.
“Veig més impunitat, més secretisme, més represàlies per explicar la veritat, i més autocensura”, ha lamentat Assange. “Els periodistes no haurien de ser perseguits per fer la seva feina. El periodisme no és un crim, és un pilar de la nostra societat lliure i informada”, ha remarcat.
El fundador de WikiLeaks ha intervingut davant els representants dels 46 estats membres del Consell d’Europa, als quals ha demanat que “no abaixin la guàrdia” davant de vulneracions dels drets humans. “Garantim que la llum de la llibertat no s’apaga, que la recerca de la veritat continua, i que les veus de la majoria no són silenciades pels interessos d’una minoria”, ha manifestat.
Julian Assange també ha demanat que el seu testimoni serveixi per exposar altres casos “menys visibles”, així com per mostrar la “debilitat” de la llibertat de premsa. A més, ha lamentat que la llibertat d’expressió estigui travessant una “fosca cruïlla” arreu del món i que les investigacions periodístiques estiguin “amenaçades” per lleis que “criminalitzen” el propòsit dels informadors.
Assange ja és a casa