Les desavinences dels darrers mesos a Le Monde per la reorganització que vol implementar la direcció van provocar aquest dimarts la dimissió en bloc de les seves funcions de set redactors en cap o adjunts dels onze que té el mitjà. “La manca de confiança i comunicació amb la direcció per part de la redacció ens impedeix complir amb les nostres funcions”, van argumentar en una correu enviat a la directora de Le Monde, Natalie Nougayrède, i el seu president, Louis Dreyfus.

Els set dimissionaris asseguren que durant mesos han enviat nombrosos “missatges d’alerta per senyalar disfuncions importants” i han tractat d’aportar solucions, però “sense èxit”, motiu pel qual deixen les seves funcions, que no el mitjà.

Abans, les societats de redactors del diari imprès (SRM) i el digital (SRMIA) ja havien denunciat una “pèrdua global de confiança” en la governança del diari. “Hi ha un problema de mètode i d’organització que exigeix una reconsideració real dels de dalt. Ja és hora d’establir una direcció col·lectiva i funcional i que aquells que fan la feina siguin realment escoltats”, apuntaven en un comunicat.

El conflicte

La direcció i la redacció estan en desacord amb la nova fórmula del diari imprès, la qual es volia implementar abans de l’estiu i que ha estat ajornada fins després, així com en el projecte d’un diari específic per a tauletes.

A banda, al febrer, l’empresa va anunciar que planejava reassignar una cinquantena de llocs de treball en altres serveis, molts d’ells a l’edició digital. Els sindicats van advertir que la mesura podia ser un ERO encobert.

Tot i que SRM i SRMIA es mostren d’acord en una aproximació de les redaccions impresa i digital i no s’oposen al pla de mobilitat, asseguren que a aquest li manca “un pilot i una gestió humana”.

Fonts: Le Nouvel Observateur / Libération

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram