Julian Assange, quan va ser detingut a Londres l’11 d’abril de 2019.

El Tribunal Penal Central d’Anglaterra no ha autoritzat l’extradició als Estats Units del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, que s’exposa a una condemna de 175 anys. La denegació s’ha produït per la salut de l’activista, no pel fons del cas. La Fiscalia ha confirmat que recorrerà la decisió.

Assange està acusat de 17 delictes contra la llei d’espionatge i la seguretat nacional i un per frau i abús informàtic, pel seu paper en obtenir i publicar documents militars i diplomàtics secrets el 2010.

La jutgessa Vanessa Baraitser ha denegat l’entrega d’Assange a les autoritats estatunidenques pels seus problemes de salut mental, al considerar que podrien agreujar-se en un règim d’aïllament. Segons Baraitser, seria “opressiu” extradir-lo als EUA, ja que tindria opcions per suïcidar-se inclús en una presó de màxima seguretat. Així doncs, ha acceptat els informes mèdics aportats per la defensa sobre la depressió que pateix Assange.

Amb tot, la magistrada nega que l’extradició sigui política i rebutja que la resta d’arguments plantejats per la defensa. Aquesta havia al·legat que el paper de Julian Assange havia estat equivalent a la d’un periodista, i que qualsevol límit que es posi a la seva acció pot tenir conseqüències en qualsevol professional de la informació.

Baraitser assenyala que els delictes de què acusen el fundador de WikiLeaks van més enllà del periodisme, i remarca que al Regne Unit no estaria protegit per les lleis de llibertat d’expressió.